Blogs21/06/20210Wij wachten het rapport nog even af. Waarom?

Wij wachten het rapport nog even af. Dat is volgens mij een zin die ik nu bijna dagelijks te horen krijg en dat zal nog een aantal dagen duren. Heel begrijpelijk vind ik. Want, hoe kun je nu besluiten dat studie coaching een optie is als je de punten niet weet. En toch,

De laatste week was het hier net iets minder druk. Welkom, want ik had best wel nood aan wat rust na de vorige hechtische 6 maand. Dus had ik ook wat tijd om de studi-trajecten voor volgend jaar op punt te stellen en natuurlijk ook mijn traject ‘specialisatie tot studiecoach’ voor te stellen. Er zitten ook nog wat leuke zaken in de pipeline voor jou als ouder. Meer nieuws volgt natuurlijk. Dus in september starten we met zeker 4 groepjes middelbaar, heel wat studenten hoger en misschien 2 groepen in de coach opleiding. Workshops en webinars worden voorbereid. Fijn na een volledig jaar enkel individueel. Maar nu effe to the point.

Wachten, waarom?

De intake en kennismakingsgesprekken blijven natuurlijk wel gewoon doorlopen. Gisteren kreeg ik de verhalen van ouders over de voorbije 3 maanden te horen, met dan vaak (want er zijn niet overal examens natuurlijk) de kers op de taart, de examens. Wat er allemaal kan gebeuren in 3 maanden, je kan het bijna niet voor mogelijk houden.

Als ik praat over plannen, vooruit leren, samenvattingen maken, dan zie ik de ogen van vele ouders al schuin trekken. Ik hoor dan de wildste verhalen. Anderen zijn dan weer heel trots op hun kroost, want ze studeren echt goed, hebben een goeie motivatie, maar twijfelen aan de efficiëntie van hun tiener. Voor die resultaten zijn ze wel erg lang bezig en da’s toch ook niet ok.

En dan, … vertellen deze ouders me dat ze toch even de resultaten afwachten. Ja, eigenlijk weet je als ouder ook wel dat je het de volgende keer anders wil gaan aanpakken, dat je tiener eigenlijk gewoon geen studiemethodiek heeft. Dat plannen een regelrechte ramp is, of dat ze gewoon de motivatie niet vinden. Volgende keer zou je wel graag hebben dat er al wat op voorhand gewerkt is, dat ze al weten dat ze dat derde hoofdstuk niet helemaal snappen, dat taken zijn ingediend waardoor ze geen 0 krijgen op dat onderdeel.

Je wil graag dat ze dingen zelf kunnen plannen, zelf aan de slag gaan, op een efficiënte manier, een manier van studeren die bij hen past, om van de intrinsieke motivatie nog maar te zwijgen. Ja, dat zou je als ouder echt wel graag hebben. En toch, wachten we het rapport nog even af, want… Ja, waarom eigenlijk? Ook je tiener zal dat ook heel vaak beloven, volgend jaar wordt anders. Waarom eigenlijk?

Wat gaat er gebeuren zodat het volgende keer anders is?

Mini vraagje hierbij, wat zal er volgende keer anders zijn? Wat gaat er volgende keer zo veranderen dat ze in september ineens vooruit gaan plannen, lessen meevolgen, samenvattingen maken…. Misschien wat stout van mij, maar eerlijk,  tussen jou en mij? Niets. Want als je niet weet wat je precies moet gaan doen en hoe je dat het best kunt aanpakken, dan kun je ook niets veranderen.

Dus, wil je het rapport even afwachten? Da’s prima. Ik kan je wel de tip geven om toch even je kennismakingsgesprek in te plannen. De praktijk blijft namelijk zeker open tijdens de vakantiemaanden, natuurlijk wel slechts op bepaalde momenten. (zie mijn afspraken-kalender voor mogelijkheden).

Tast daarnaast ook even bij jezelf af of je tiener de dingen anders gaat aanpakken volgend jaar en wat hij/zij daarvoor nodig hebben. Zo weet je een stuk beter hoe alles gaat lopen en waar je zoon/dochter precies nood aan heeft.

Wil je je tiener hierbij hulp bieden en ondersteunen? Geef gerust een seintje voor meer info over trajecten studie coaching.

Ter info, in september geef ik ook altijd een korte turbotraing om het schooljaar goed te starten. Er zijn speciale groepjes voor leerlingen die naar het eerste middelbaar gaan, er is ook een groepje voor de leerlingen van de hogere jaren. Wacht niet te lang, de groepjes vullen vlot.

Veel vakantie genot en succes met de rapporten.

 

Helen

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: