Blogs10/12/20190Wacht jij het rapport af ?

Wij wachten het rapport nog even af. Dat is volgens mij een zin die ik bijna dagelijks te horen krijg. Heel begrijpelijk vind ik. Want, hoe kun je nu besluiten dat studie coaching een optie is als je de punten niet weet. En toch, …

Gisteren was het hier gezellig druk in huis. Ik kreeg de kans om mijn nieuw traject voor te stellen. Het is getest en goedgekeurd door 6 pubers die het al eens proef gedraaid hebben tijdens het eerste trimester. Nog wat sleutelwerk hier en daar om het te optimaliseren en hop, in januari starten we met een nieuw groepje, misschien zelf 2.

Gisteren kreeg ik de verhalen van ouders over de voorbije 3 maanden te horen, met dan vaak (want er zijn niet overal examens natuurlijk) de kers op de taart, de examens. Wat er allemaal kan gebeuren in 3 maanden, je kan het bijna niet voor mogelijk houden.

Als ik praat over plannen, vooruit leren, samenvattingen maken, dan zie ik de ogen van vele ouders al schuin trekken. Ik hoor dan de wildste verhalen. Anderen zijn dan weer heel trots op hun kroost, want ze studeren echt goed, hebben een goeie motivatie, maar twijfelen aan de efficiëntie van hun tiener. Voor die resultaten zijn ze wel erg lang bezig en da’s toch ook niet ok.

En dan, gaan we toch even de resultaten afwachten. Ja, eigenlijk weet je als ouder ook wel dat je het de volgende keer anders wil gaan aanpakken. Volgende keer zou je wel graag hebben dat er al wat op voorhand gewerkt is, dat ze al weten dat ze dat derde hoofdstuk niet helemaal snappen, dat taken zijn ingediend waardoor ze geen 0 krijgen op dat onderdeel.

Je wil graag dat ze dingen zelf kunnen plannen, zelf aan de slag gaan, op een efficiënte manier, een manier van studeren die bij hen past, om van de intrinsieke motivatie nog maar te zwijgen. Ja, dat zou je als ouder echt wel graag hebben. En toch, wachten we het rapport nog even af.

Mini vraagje hierbij, wat zal er volgende keer anders zijn? Wat gaat er volgende keer zo veranderen dat ze in januari ineens vooruit gaan plannen, lessen meevolgen, samenvattingen maken…. Misschien wat stout van mij, maar eerlijk,  tussen jou en mij? Niets. Want als je niet weet wat je precies moet gaan doen en hoe je dat het best kunt aanpakken, dan kun je ook niets veranderen.

Dus, wacht zeker even het rapport af, en, tast ook even bij jezelf af of je dingen anders wil aanpakken het volgende trimester. Zo weet je een stuk beter hoe je het gaat doen. De praktijk blijft om die reden ook open tijdens de kerstvakantie 🙂

Wil je je tiener hierbij hulp bieden en ondersteunen? Geef gerust een seintje voor meer info over trajecten studie coaching.

Veel vakantie genot en succes met de rapporten.

Helen

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: