Blogs03/01/20190Voortaan ga ik echt beter studeren hoor!

Januari, de maand van de goede voornemens. Ook door onze tieners wordt er nogal wat voorgenomen. De goede plannen en beloftes vliegen ons bijna om de oren. Welke herken je in jouw familie?

  • Tuurlijk ga ik dit jaar minder op mijn GSM zitten !
  • Ik zweer snapchat gewoon af.
  • Ja mama, je kan mij compleet vertrouwen, ik ga nooit meer met muziek studeren.
  • Ik heb mijn lesje met dit rapport wel geleerd.
  • Nee, natuurlijk wil ik niet stoppen met Latijn.
  • Die van wiskunde heeft gewoon een pik op onze klas dus dat komt wel goed.
  • Dit semester ga ik er écht voor.
  • Voortaan blijf ik in de studie.
  • Ik ga niet meer met mijn vriendinnen naar ’t stad.
  • ….

Ik kan nog wel wat verdergaan. En ja, we weten allemaal dat het goed is om je leven te willen beteren, en dat er natuurlijk ook een grens is. Je kan veranderen, alleen niet op 1- 2-3. Zoals ook mijn eigen voornemen om opnieuw toch wat gezonder te gaan eten en meer te sporten iets duidelijker ingekaderd zal moeten worden.

Gewoontes hebben tijd nodig om te veranderen, en dat is maar goed ook.

Niet alles wat onze pubers voor dat minder goede rapport deden, was slecht. Er zaten ook heel wat goede dingen bij. Laat dat nu net de dingen zijn waar we ons op kunnen concentreren en waar je eigenlijk niet zoveel moeite voor moet doen. Als we die goede dingen laten floreren en verder gaan uitwerken zal er al heel wat bewegen in studieland. “Meer van dat!” zeg ik altijd in de praktijk. Daarnaast kan je af en toe een nieuwe gewoonte inlassen. Dat gaat van de GSM niet mee naar boven te nemen, te studeren tijdens bepaalde vaste uren, … Ga ervoor, moet kunnen, en doe dat 1 per 1. Dus niet alles tegelijk gaan veranderen. De kans op slagen zal zoveel groter zijn.

Start vandaag al, dan sta je morgen alweer een stap verder.

Goede voornemens zijn er om onmiddellijk mee te starten. Dus start vandaag al. Zegt je tiener bv. “Ik ga minder op mijn GSM!”. Top, begin daar vandaag al mee. Leg samen afspraken vast en zorg dat hij/zij zich eraan kan houden. Of bv. “Ik ga me meer inspannen voor school!”. Super, start dan vandaag al met het sturen van een mail naar uw leerkracht om het examen in te kijken of even persoonlijk de aandachtspunten te overlopen. Laat ze alvast beginnen met hun goede voornemens. Nu jezelf volproppen op een diner en zeggen, ik ga wel meer lopen en sporten na 6 januari, is ook niet echt slim, toch?

Begin nu al met een plan van aanpak, vanaf 7 januari start de voorbereiding voor de volgende examenperiode.

Ja, het is misschien moeilijk en hard om te horen, toch is het zo. De voorbereidingen voor de volgende examenperiode starten eigenlijk vanaf de eerste dag van het nieuwe jaar. Goede samenvattingen leren maken, duidelijke structuur leren aanbrengen binnen je studiemateriaal, goed leren plannen, je beter leren concentreren of ontspannen, … noem maar op, het start allemaal op 7 januari. Dus gebruik die rustige eerste dagen van het nieuwe jaar om samen met je tiener duidelijk een plan op te stellen en hier met hem/haar over in gesprek te gaan.

Rome is niet in 1 dag gebouwd, goede studenten ook niet. Dus gun het allemaal wat tijd en ondersteun hen hierin op alle mogelijke gebieden zodat ze het na een tijdje gewoon helemaal zelf kunnen.

Ook binnen de praktijk starten alle trajecten opnieuw vanaf 1 januari. Zo zijn we perfect op weg naar een rustige, succesvolle volgende examenperiode.

Groetjes

Helen

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: