Blogs12/06/20190Vakantie met tieners: 5 verborgen studietips

Studeren in de vakantie. ZOT???  Of net niet?

De zomervakantie, voor sommigen onder ons veel te kort, voor anderen dan weer iets te lang. Zomerkampen, sport, gamen, chillaxen … . Kortom, lang leve de vrijheid na de examenstress van de maand juni.

Is het een goed idee om twee maanden gewoon totaal niets te doen, te hangen, onze hersenen rust te gunnen? Heel wat tieners zullen hier zeer bevestigend op antwoorden. Ook heel wat ouders denken er trouwens zo over.

Mijn antwoord heeft toch twee kanten:

Ja, het is nodig om je te ontspannen en gewoon eens te doen waar je zin in hebt. Zeker voor die tieners die zich enorm hard hebben ingespannen om het schooljaar tot een goed eind te brengen. Die zich engageren om in september ook weer helemaal fris en monter aan de start te staan. Ga ervoor dames en heren, geniet van je verlof, van de feestjes, van de ijsjes en het strand.

En dan is er toch dat kleine stemmetje in mijn hoofd van de coach die elk jaar met zoveel jongeren werkt en die ze zo ziet groeien van kleine dingen tijdens een vakantie. De tienerhersenen kunnen heel wat aan. Het blijft fantastisch om nieuwe dingen te ontdekken. Dus bankhangen en uitslapen heeft iets, af en toe eens wakker schudden kan zeker geen kwaad.

Vakantie kun je als tiener zeker gebruiken om wat bij te leren, om te experimenteren. Kennis kun je overal opdoen. Daar kun je als ouder handig op inspelen.

5 tips om je kids (ongemerkt) te laten studeren tijdens de vakantie

  • Bezoek je op vakantie wat musea, gebouwen, bekende steden, landen…. ? Ga dan niet gewoon even snuisteren, verdiep je er samen in. Heel vaak weten ze hier al iets over (of van die periode). Probeer de linken te leggen en zoek samen naar interessante weetjes. Zo wordt een bezoek een heel stuk leuker en leerrijker, ook voor jezelf als ouder. Ook het maken van een route op een kaart waarbij ze de hele trip uitstippelen kan nuttig zijn.

Een beetje showen met eigen kennis kan wonderen doen voor het zelfvertrouwen van je tiener.

  • Lezen, het is en blijft een fantastische manier om je woordenschat te vergroten. En dat is nu net waar heel veel tieners tegenaan lopen bij het instuderen van cursussen en het lezen van schoolteksten. De vakantie is een perfect tijdstip om daar even tijd voor te maken. Laat ze boeken zelf kiezen, het hoeft niet altijd perfect op leeftijdsniveau te zijn, lezen in de vakantie is een manier om te ontspannen, weg te dromen,… Lees zelf ook een boek, want zien lezen doet lezen.
  • Eigenlijk een zijsprong van nummer twee. Lees eens een boek in een andere taal, of bekijk samen een Franse, Duitse of Engelse film zonder ondertiteling of zet de ondertiteling in dezelfde vreemde taal. Bij ons thuis is dit elk jaar een must en ik moet eerlijk toegeven dat ik er als ouder ook altijd wat Frans van opsteek. Misschien net iets te ver gegrepen? Ook het kijken van het journaal of het lezen van de krant in het Frans kan leuk zijn om een onderwerp te volgen die ze leuk en interessant vinden (bv. de Tour, voetbal, paardrijden,…)

Een taal leer je door te gebruiken, een taalkamp of misschien niet zo evident, een Frans vakantieliefje 🙂 kan wonderen doen voor de talenkennis.

  • Een minder verborgen manier van leren, maar zeker niet minder leuk. Maak er een spel van. Maak bv. een soort ganzenbord waarbij ze punten kunnen verdienen bij het correct beantwoorden van 5 Latijnse/Franse woorden uit de woordenlijst. Het is niet onbelangrijk dat ze die woorden het volgende jaar nog weten. Zorg dat er leuke verassingen te winnen zijn (bv. het menu kiezen, een activiteit gaan doen,…) als ze een bepaald doel bereiken. Ideaal is het om dit samen te doen met andere gezinsleden. Zo kun je verschillende vakken bijhouden bij verschillende kinderen. Of je doet gewoon zelf mee met algemene kennis. Mag je tiener wat vragen aan jouw stellen over een gekozen onderwerp. Altijd lachen.

Ook vaardigheden kun je trainen in de vakantie. Een kaart lezen, een bestelling doen op restaurant, helpen met koffers pakken, een bbq mee helpen organiseren, een vakantiejob,.. allemaal verborgen leermomenten.

  • Laat je tiener helpen met koken of klusjes Dat nieuw Ikea kastje waar je al zo lang van droomt kan een tiener met gemak in elkaar zetten, of wat dacht je van een lekkere vers gemaakte lasagna. Op deze manier worden ze eigenlijk wat ‘verplicht’ om een handleiding of recept te lezen en letterlijk te volgen (handig voor wetenschappelijke labo’s) ook gewoon heel fijn als ouder. Maak het nog uitdagender door een recept of de handleiding eens in het frans/Engels/Duits/… te geven

Het herinrichten van hun kamer, met het maken van een plattegrond als opdracht kan tot heel vernieuwende ideetjes leiden.

En na die welverdiende vakantie met heel wat verstopte leermomenten, begint het schooljaar des te fijner.

Veel succes

Helen

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: