Blogs02/02/20210Studeren: zie het bos en de bomen.

Vorige week hadden we hier thuis een ‘klein’ meningsverschil over studeren. Nu moet je weten dat mijn pubers het hier in huis met een studiecoach natuurlijk lastig hebben. Het “ja, ja, ja, dat kunnen we zelf ook wel hoor”, is dagelijkse kost. Ik laat ze zoveel mogelijk met rust, want daar komt alleen maar ruzie en vooral een mokkende puber van en dat wil echt niemand op een zaterdagavond. Toch ging ik mij deze keer eens moeien. Als mama en als studiecoach.

8/20 en toch veel gestudeerd? Echt?

Wat was er nu voorgevallen. Mijn zoon had goed gestudeerd voor een toets deze week. Hij zit in het derde middelbaar Latijn (3de jaar gymnasium voor mijn Nederlandse lezers). Het was dus best al wat leerstof en hij had er ook serieus wat tijd ingestoken. De teleurstelling bij de 8/20 was dan ook niet te verwaarlozen. Nu moet je hier ook bij weten dat hij vroeger eigenlijk heel weinig heeft moeten studeren. Op de lager school ging alles vanzelf. Hij is zelfs een schooljaar gesprongen. Dus, zijn inspanningen voor deze test waren ons opgevallen. 

Na het binnenkomen van de punten kwamen de gebruikelijke uitspraken. “Die leerkracht kan echt geen lesgeven”, “die vraagt dingen die we niet moesten kennen”, “zo’n domme vragen”, “niemand heeft goeie punten”…. Tot op dat moment hou ik mij dus wijselijk op de achtergrond. Ik vraag of er feedback bij de punten staat. Ja, zegt hij. Ik moet meer studeren!! “Echt, die denkt dat wij niets anders te doen hebben zeker”, was zijn reactie. Ik had met hem te doen. Hij had superhard gewerkt. Zelf ging ik dus ook even de commentaar lezen. Er stond inderdaad dat hij meer had moeten studeren, maar ook, dat hij blijkbaar moeite heeft met grotere hoeveelheden. Hij had geen idee over wat ze het had, bij mij als studiecoach gaat er dan dus wel een lichtje flikkeren, om niet te zeggen dat de voetbalverlichting ineens boven ons huis aanfloepte!

Grotere hoeveelheden studeren is een kunst. Een kunst die je kan leren.

Grotere hoeveelheden zijn voor heel wat tieners een uitdaging. Vooral omdat ze niet goed weten hoe ze eraan moeten beginnen. Ze hebben altijd kleinere onderdelen prima kunnen verwerken en denken dat grotere delen op dezelfde manier zullen blijven hangen. Niets is minder waar, ze moeten dit echt leren.

Dus, daar kwam dan de mama (studiecoach)-tip: “maak een overzicht van al je titels schat, dan zie je veel beter waar alle info hoort”. Reactie, die zal ik wijselijk niet in deze blog vermelden, maar na extra info, ging hij toch overstag. Ik vertelde hem dat hij alle bomen in zijn bos kent, hij weet alle info, maar hij weet niet hoe zijn bos is samengesteld. Kort samengevat, hij heeft totaal geen overzicht over zijn leerstof.

Concrete tip!

Heeft uw tiener het hier ook moeilijk mee, dan kan dit dus een tip zijn. Neem een groot blad papier, liefst A3 of zelfs A2. Laat ze daarop de hoofdtitel van het hoofdstuk (voor studenten kan dit zelfs de titel van het handboek zijn) noteren. Daarrond alle ondertitels en zo verder. Telkens ze een deel gaan studeren noteren ze een paar kernwoorden bij de titel. Niet meer en al zeker geen zinnen. Dit is geen samenvatting. Na het bestuderen van het hele hoofdstuk hebben ze zo een blad vol kapstokken waar ze de geziene leerstof aan kunnen hangen. Zo bewaren ze het overzicht en vergeten ze niet wat voor of na het deeltje waar ze nu mee bezig zijn komt.

Trouwens, de volgende toets zal prima gaan. Dat kun je zo zien aan zijn voorbereidingen. Trotse mama en coach.​​

Meer tips nodig?

Wil je graag meer van deze tips, dan nodig ik jullie alvast uit om mijn gratis webinar te volgen op 10 februari om 19u (kun je er niet bij zijn, jammer natuurlijk. Live ben ik namelijk op mijn best en dat is de manier waarop je mij vragen kunt stellen, maar geen nood! Ik stuur iedereen die inschrijft een replay)

Heb je een persoonlijke vraag, of zoek je als ouder een studiecoach om zoon of dochter beter te leren plannen, te leren studeren of op zoek te gaan naar welke methode nu echt kan werken. Boek dan gauw een gratis kennismakingsgesprek, dan kijken we samen of ik jullie kan helpen.

Veel studieplezier

 

Helen

 

 

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: