Blogs07/06/20200Studeren is toch simpel, niet?

Simpele dingen moeilijk maken ligt in onze natuur. Als je eens kritisch om je heen kijkt de laatste weken zie je tientallen voorbeelden. Tot 4 tellen bijvoorbeeld of gewoon wel of niet naar zee. Het is toch simpel? Blijkbaar niet. Dat heb ik de voorbije weken geleerd. Eenvoudige dingen kun je heel moeilijk maken als je dat zelf wil. En neen, het gaat niet over wie wat communiceert en hoe, het gaat over wat we willen horen en percipiëren.

Deze ochtend had ik een fijne babbel met mijn zus. Die hebben we af en toe en de onderwerpen verschillen enorm. Ze is 6 jaar ouder en heeft ook haar eigen zaak plan B- voedingsadvies. Zij woont in Leuven, ik in Gent. Helemaal anders en toch een beetje gelijk zeg ik altijd. Want ja, die basis, die manier van naar dingen kijken lijkt toch heel fel op elkaar. Zo ook deze ochtend toen we opmerkten dat sommige mensen dingen toch wel heel moeilijk maken.

In mijn maandelijkse tips die ik naar al wie zich inschrijft stuur schreef ik deze week over onze studenten. Hoe ze nu in de media verschijnen alsof iedereen het enorm moeilijk heeft. Ik weet door de studenten hier in de praktijk dat dat helemaal niet zo algemeen is. De meeste die hier studiecoaching volgen doen het ronduit fantastisch. Anderen hebben het inderdaad moeilijk, door Corona of iets anders. Hoe ze het zonder dit alles gedaan zouden hebben weten we niet en dat zal ook nooit zo zijn.

Ook de pubers die hier trajecten lopen zetten in op zichzelf. De school kan je sturen, kan je taken geven en dingen opleggen. Toch merk ik dat heel wat tieners zelf beseffen dat ze nu een enorme kans krijgen.

Anderen zien het als een kans om school los te laten en voor andere skills te gaan. Ook prima, het is maar hoe je ernaar kijkt. Het moment dat ze de school binnenstappen in september zal je merken waar de verschillen zitten. En dan heb ik het niet over leerachterstand door moeilijke thuissituaties, ik heb het over tieners die dit als excuus of als opportuniteit zien, want ze zijn er allebei.

Hebben die studenten of de andere die alles moeilijk maken, schuld verschuiven of de wereld anders bekijken het dan fout, zoeken ze een excuus? Nee, dat denk ik niet. Want, ‘Feelings are Facts’ zeg ik steeds. Wat je voelt, wat je ervaart is werkelijkheid, voor die persoon dan toch. Dus als je zelf vindt dat je situatie de schuld is van een ander, dan zal dat ook zo zijn, als je je ziek voelt en daarin blijft geloven dan zal het zeker niet beter worden. Kortom, hoe je naar dingen kijkt en hoe je je gaat voelen heeft een enorme impact. Maak de dingen dus niet zo moeilijk.

Ook studeren kan best eenvoudig zijn, al lijkt dat niet altijd zo. Als je wil slagen zal je moeten studeren, heb je daar geen zin in, dan slaag je niet, ook prima natuurlijk, tenzij je dat niet wil of je de lat op de foute plaats legt. Op dat moment is het handig om na te denken over je studiekeuze. Eenvoudig toch? Ik zie op dit moment studenten bergen verzetten, en als je weet dat hier in de praktijk op dit moment voornamelijk eerste jaar hogere studies komen, dan is dat toch fantastisch. Ze gaan ervoor, wat er ook op hen afkomt. Zullen zij klaar zijn voor volgend jaar? Volmondig ja, want de mindset zit goed. Ze geloven dat zij het verschil maken, niet iemand buiten hen, nee, zijzelf en dat is toch het mooiste wat er is.

Dus maak het niet te moeilijk, begin bij jezelf.

Wil je ook graag de laatste tips en ideetjes van Esthia studiecoaching ontvangen? Geef dan even je mail door via volgende link.

Begin juli en begin september geef ik een turbo-training Motivatie is een Mindset. Inschrijven kan nog voor studenten (juli) en tieners (sept) via volgende link.

Tijdens Corona-tijden zijn mijn kennismakingsgesprekken ook helemaal gratis.

Veel studieplezier

Helen

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: