Blogs18/02/20200Studenten en goede voornemens : strak plan, of niet?

Yes, ik ben er bijna vanaf, zuchtte een student TEW gisteren in de praktijk. Gelijk heeft hij. Snel moest hij er wel aan toevoegen dat hij mega gaat genieten van zijn skivakantie, en daarna er direct gaat invliegen. Ja, de lesvrije week voor heel wat studenten staat voor de deur. Lesvrije week, de week waar ze toch al een maand of twee naar uitkijken. Plannen worden gemaakt, skivakanties worden geboekt. En toch, het is een beetje dubbel.

Deze hardwerkende student weet dat hij een aantal vakken zal terugzien deze zomer. De tweede zit is al een feit. Wat natuurlijk heel wat druk geeft om niet nog meer vakken mee te nemen vanuit het tweede semester. Te laat begonnen, zegt hij zelf. Weet je, hij heeft gelijk. Een eerlijke fout, die zo velen maken. Het is zo aanlokkelijk die vrijheid, studeren kan dan wel even wachten, de examens zijn nog zo veraf. De pakken worden langzaamaan groter en dan is er ineens geen beginnen meer aan. Wat ga je hiermee doen? Want een copy paste van het eerste semester is een garantie voor nog meer herexamens in de zomer?

Goede voornemens heeft elke student, volgend semester doe ik beter, ik begin direct, ga minder uitgaan, … Wij als ouders zijn trouwens net zo. We gaan er toch meer op letten, wat meer ondersteunen, … Goed bedoeld natuurlijk, en toch, weet dat 90% van de goede voornemens na een aantal weken alweer stranden. Motivatie is een moeilijke als er zoveel verleidingen zijn. Het volhouden puur op wilskracht en karakter is haast onmogelijk.

Hoe kan het dan wel? Stel je voor dat je jezelf steeds moet gaan vooruitduwen, elke dag opnieuw als het ware. Zou het niet handiger zijn om iets te gaan zoeken dat je zo graag wil, iets wat je vooruit trekt, je als het ware lokt om stappen te zetten? Op die manier hoef je niet enkel puur op die wilskracht te teren.

Het uitvissen van zo’n lokker is een hele belangrijke vind ik. Zelf gun ik mezelf ook zo’n vooruitzichten. Ik ben daar heel serieus mee bezig. Ik ben namelijk iemand die heel veel wilskracht en karakter heeft, alleen weet ik ook heel goed dat het eindig is en dat er meer voor nodig is om mijn voornemens waar te maken. Dus stel ik concrete doelen en pak ik die aan, ik vraag ook aan andere om me te steunen en me op mijn pad te houden.

Dus, wat gaat jouw student doen om vanaf februari, na die ’verdiende’ vakantie de voorgenomen acties ook daadwerkelijk uit te voeren? Beter plannen, hulp inroepen, ….

Wie graag meer tips wil over plannen, lees gerust mijn e-boek ‘6 tips om efficiënt te plannen’.

Wil je graag nog meer tips of wil je een studententraject volgen waarbij we samen richting examens gaan werken? Geef gerust een seintje via de site of 0498979283 voor meer info.

Veel studieplezier en geniet vooral van die lesvrije week.

Helen

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: