Blogs14/06/20180Smartphones

“Eindelijk vakantie!” hoor je ze roepen of chatten. Gedaan met achter je bureau zitten, saai in de klas of achter de computer. Ouders denken vaak onmiddellijk aan spelen, kampjes, met vrienden afspreken. Maar wat doet je kind eigenlijk in de vakantie met al die vrije tijd en meer specifiek, wakkert hij in die tijd zijn smartphone verslaving aan?

De meeste jongeren kunnen perfect omgaan met hun internetgedrag, maar niet iedereen weet waar zijn grenzen zijn. Waarom gaan jongeren zo vaak online en hoe gaan wij daar als ouder mee om, want zeg nu zelf, kun jij je smartphone nog missen? Alle geposte vakantiefoto’s suggereren duidelijk het tegendeel. We willen delen en liken, zien en gezien worden. Het geeft een kick, maar tegelijk weten we dat de verslaving om de hoek ligt. Hoe kunnen we onze kinderen hier mee leren omgaan, terwijl we het zelf oh zo moeilijk hebben.

Vooral meisjes zijn blijkbaar vatbaar voor een ‘sociale media’-verslaving. Ouders geven ook heel vaak aan dat ze de telefoon niet kunnen verbieden, want dan is ze haar sociaal netwerk kwijt, weg smartphone, weg vriendinnen zo lijkt het. Jongens zijn dan volgens de statistieken vatbaarder voor game verslaving, maar ook zij blijken niet immuun voor twitter, instagram, …

Doel is hier om het debat te openen, ouders, jongeren en scholen. Ja, inderdaad, scholen, hoe gaan zij hier mee om. Het is tof en leerrijk om af en toe de smartphone te gebruiken in de klas, ik deed het zelf zo vaak. Iedereen heeft een privé computer op zak.

Maar wat weten we nu eigenlijk over het gebruik ervan, terwijl onze jongeren constant op die dingen zitten. Als we eerlijk zijn tegenover onszelf en als we de literatuur en het onderzoek mogen geloven. We haven’t got a clue! Toch even nadenken voor het we schooljaar starten met de smartphone in de hand.

Een workshop volgen rond omgaan met smartphones of nood aan individuele begeleiding rond gezond gsm gebruik? Neem dan zeker contact op.

Helen

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: