Blogs03/08/20200OMG puberella is er weer!

Heb jij ook zo’n eigen puberella in je hoofd?

Zelf kwam ik ze deze ochtend weer eens tegen.

Ik ging om 8u30 wandelen met de hond. Vind ik zelf dus vreselijk vroeg. Iedereen die mij kent, weet dat ik een ongelooflijk ochtendhumeur heb en je me dus voor 10u best niet kunt aanspreken. Tenzij ik ga werken, dan vind ik het prima. Love my job! Maar, dat was deze ochtend niet het geval. Wij zijn namelijk op vakantie. Ik moest gaan wandelen omdat de rest van ons gezin op tijd op de golfbaan wou staan. En de puber in mij had het ineens wat moeilijk.

En dat is een heus understatement. Al wandelend dacht ik bij mezelf: Jezus Helen, dat was een pubermomentje. Dus, ging ik even mijn hersenen aflopen terwijl ik de hond uitliet. Doe ik soms ook met de kids in de praktijk. Dan gaan we over al die kronkels wandelen en keren we terug in de tijd. Waarom was ik nu zo lastig en kriebelde mijn huid van irritatie? Na wat speuren had ik het beet. Onmacht. Ik had zelf willen beslissen hoe de dag eruitzag. Ikke ikke ikke!

Jep, want ik had zelf niet gekozen voor mijn rol als hondenwandelaarster. Ik had eigenlijk willen uitslapen, mijn boek lezen, een beetje zonnen, zelf gaan golfen of wat wandelen. Want dat is mijn beeld van vakantie. Nu werd het even ingevuld door anderen, waar ik trouwens zielsveel van hou. Zij hadden beslist te gaan en ik werd babysitter en hondensitter. Want er zit hier ook nog een hele lieve dame van 9 achter mij zit die de grote golfbaan nog niet op kan.

En dus kwam puberella om de hoek kijken. Die humeurige puber die al bij me is sinds ik zelf 14 was. Die puber die heel graag slaapt en leest. Ik ken haar door en door. Ze komt af en toe eens langs in mijn hoofd als de dingen niet gaan zoals ik het zelf wil en al zeker als er dingen buiten me om worden beslist. Herkenbaar thuis met de tieners? Ja, zou ik zeggen, bij ons zeker en vast.

Dus rijst bij mij de vraag, waarom beslissen we als ouder dan zoveel dingen zonder hun inbreng? Waarom hakken we knopen door zonder hen te consulteren? Iedere ouder heeft er zo zijn redenen voor, bij ons is dat snelheid. Ja, alleen beslissen gaat nu eenmaal sneller. Wat is het bij jullie?

Liefde, is er zo ook eentje. We houden zoveel van onze tieners en willen graag dat alles goed met ze gaat. Ook op school, dus gaan we hen helpen, beslissen, zeggen hoe ze het moeten doen. We nemen over en worden boos als het hen niet lukt en dat doen we dan keer op keer, zonder echt naar hen te luisteren. Misschien toch eens proberen? Zeker nu het binnenkort terug school is.

Hierbij ook nog even een tip voor volgende maand als al onze tieners terug naar school gaan. Met afstandsleren of niet, het is allemaal al een tijdje geleden en we moeten er allemaal terug wat inkomen. Ga dus op voorhand in gesprek over hoe jullie het als gezin gaan aanpakken, wie waar gaat werken, wat jij verlangt, wat zij verlangen, …..

Meer weten over hoe september een succes kan worden? Download dan zeker even het gratis e-boek ‘eerste hulp bij afstandsleren’ of volg nu dinsdag 11 augustus mijn webinar. Inschrijven kan via volgende link.

https://esthia-studiecoaching.webinargeek.com/eerste-hulp-bij-afstandsleren?fbclid=IwAR2ap6vny0aArzu93fhOthw1JWNaJQPdhZJq7SRiBFV-ryfIBp6GmLQzR6A

Veel studie- en vakantieplezier !

Helen

 

Wil je ook graag de laatste tips en ideetjes van Esthia studiecoaching ontvangen? Geef dan even je mail door via volgende link.

Inschrijven voor trainingen en afspraken inplannen kan via volgende link.

Tijdens Corona-tijden zijn mijn kennismakingsgesprekken ook helemaal gratis.

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: