Blogs17/09/20200Na tweede zit:….. komt derde zit, ….

Dit jaar vinden meer en meer studenten na hun eerste jaar de weg naar mijn praktijk. Gisteren zag ik nog twee van die ‘coole’ kerels, met een klein hartje. Ze hebben dat eerste jaar hoger onderwijs achter de rug en hebben net de eerste echte deuk in hun zelfvertrouwen gekregen. Ze zijn niet geslaagd, en ook niet een klein beetje. Had je hen dat vorig jaar op één of ander festival of tijdens hun vakantie met vrienden in Spanje gezegd, dan hadden ze je nooit geloofd. Ze gingen zeker slagen, dromen gingen uitkomen en misschien kwam er wel een tweede zit aan te pas, of misschien gingen ze wel een vakje meenemen naar het volgend jaar. Maar zo erg, neen, dat hadden ze zeker niet verwacht.

Jij als ouder zag het waarschijnlijk in maart al aankomen, sommigen eigenlijk al in november. Dit ging niet goed aflopen. Misschien waren het de hele leuke cafébezoeken, of de uitslaapsessies tijdens corona. Je zag je student eigenlijk niet veel meer, of zelfs minder doen dan een middelbare scholier. Plannen hoefde niet en samenvattingen werden sporadisch op een cursusblad neergepend. Er was steeds nog eeeeeeuwen tijd om alles af te krijgen. De examens waren toch pas na de kerstvakantie of in juni.

En dan komt dat verongelijkt gezicht. Het, oei, die had ik niet zien aankomen. Het lichte besef dat sommigen van hun vrienden wel vakken van het volgende jaar kunnen opnemen. De discussies aan de keukentafel over ‘teleurstelling’, ‘wat nu?’, ‘zie je wel’.

Starten in het hoger onderwijs is moeilijk, zeker voor wie het middelbaar eigenlijk niet zo heel veel werk was. Lijkt gek, maar het is wel zo. Deze tieners hebben zich nooit echt moeten inspannen. Leerstof moeten verwerken en plannen om toch zeker voldoende te studeren voor een toets. Dit zijn vaak de jongeren waarbij iedereen dacht, die komt er wel met twee vingers in zijn neus, no problem. Daarom ook dat ik zo graag tieners in het middelbaar de juiste skills aanleer. Zo hebben ze die al onder de knie als het hoger onderwijs start. (puber in huis die wel baat hierbij zou hebben? boek even een gratis kennismakingsgesprek, dan bekijken we wat kan.)

Wel problem dus, want wat nu? Wat gaan we veranderen omdat het dit jaar wel gaat lukken? Meer studeren? Tuurlijk, maar hoe dan? De eerste stap hierbij is leren hoe ze kunnen studeren, hoe ze een efficiënte planning kunnen maken zodat ze zich er ook aan gaan houden. Enkel dan gaat er echt iets veranderen.

Meer weten? Laat je student dan even een gratis plangesprek inboeken. Dan staat hij/zij dit academiejaar net wat sterker in zijn/haar schoenen.

Oh, en heb je een student die net start, laat ze dan zeker even langskomen, ik zet ze graag op het juiste spoor, zodat jullie al die ellende van hierboven niet hoeven mee te maken.

Op 30 september geef ik mijn gratis webinar voor ouders: 3 handvatten om je tiener zelfstandig aan het werk te krijgen voor school.

Veel studieplezier en een top start van het academiejaar.

Helen

Op mijn pagina staat ook heel wat gratis materiaal. Ga daar gerust even snuisteren.

 

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: