Blogs11/09/20190Mama, dat gaat echt niet werken. En dan draaien met hun ogen :)

Pubers en studiemethode, het is me wat.

Ken jij ze, die uitspraken? Zo van, ja, maar zo doe ik het nu eenmaal altijd en jouw methode werkt echt niet mama. Of, ik ga dat nu niet gaan overschrijven, zot! Elke student heeft zo zijn eigen methode van studeren, en dat is super. Tot je als ouder echt wel ziet dat het zo niet werkt. De pakken worden te groot of de resultaten zijn niet meer ok. Hoe ga je dat nu aan hen duidelijk maken.

Deze ochtend werd ik wakker door het fluisteren van mijn plusdochter van 9. Ze fluisterde constant de naam van onze hond door de gang. Nando, Nando kom, kom Nando, … Je kent het wel. Ze heeft zijn naam denk ik toch wel een honderdtal keren ge’roepen’, zonder resultaat. Erger, ik was lekker vroeg wakker en de hond trippelde heel blij boven in mijn kamer rond. Toch bleef ze heel volhardend doorzetten.

Meer doen van hetzelfde is niet altijd de juiste tactiek. Zeker, als je duidelijk merkt dat het niet opbrengt. En toch blijven de meeste jongeren, net zoals mijn plusdochter, gewoon verder doen met hetzelfde.

Na een kleine tip naar haar toe liep ze vlug om een hondensnoepje en ineens, alsof er magie aan te pas kwam, luisterde de hond en deed hij heel plichtsbewust wat ze van hem verwachtte.

En toen dacht ik aan al die pubers hier in de praktijk. Ouders die bellen dat het niet echt werkt nu. Dat ze wel werken, maar de resultaten zijn er echt niet. Ze kijken naar de leerstof, van methode is geen sprake. Voor hen kan dit natuurlijk werken. Gewoon effe iets kleins veranderen in je studiemethode kan wonderen verrichten.

In de praktijk werkt het heel vaak als er niet te veel extra werk bij komt. Dat het maar een kleine verandering is. Als ik hen duidelijk maak dat we met hun eigen materiaal aan de slag gaan. Geen oefenmateriaal waarbij je andere leerstof moet verwerken. Nee, we maken gewoon een samenvatting (een keertje anders) over je eigen biologie hoofdstuk. Flashkaartjes van je eigen Fysica definities. Tijdwinst!! We pakken het eens op een andere manier aan. Dat het dan eens een coach is die hen tips geeft helpt natuurlijk ook. Een kleine tip en eens iets voordoen werkt perfect.

Want blijven doorzetten is super, weten wanneer je ermee moet stoppen en iets anders proberen, is een kunst.

Meer info over workshops of trajecten bij Esthia Studiecoaching? Geef me een seintje via 0498/979283 of mail je vraag naar helen@esthia.be

Tot gauw

Helen

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: