Blogs14/04/20212Mag jij fouten maken?

Gisteren verstuurde ik een mail naar al mijn contacten met een joekel van een fout erin. Ja, en dan nog in de titel. Ik werk vaak snel en dat gaat me eigenlijk wel goed af. Tot er natuurlijk fouten in gaan sluipen. Alhoewel, sluipen deed die niet echt, ik had het nog speciaal opgezocht. Ik heb namelijk dyslexie (waarom zo’n aandoening zo’n moeilijk schrijfbare naam krijgt blijft een mysterie. Ik noem het één van de big D’s). Gedurende mijn schoolcarrière bleek ik gewoon een heel slechte speller en lui qua taal volgens de meeste leerkrachten. Nu weten we dat dat dus wat anders was. Gevolg is natuurlijk wel dat ik heel onzeker ben qua spelling. Dus, als ik twijfel gebruik ik ofwel een synoniem, de kracht van heel veel boeken lezen (zie vorige blogs), of zoek ik het op.

Dat laatste was dus wat ik deed gisteren. Ik wou de clou van een verhaal weten. Eerst had ik clue geschreven, maar dat leek me niet correct. Dus opzoeken maar. Het is dus de clou van een verhaal. Prima, top, ik blij met mijn ontdekking. Tik ik de woorden in van de titel en tik ik dus cluo in!!! Ja, ja cluo van bijna cluedo of zo.

Zelf had ik het niet gezien dus ging mijn vinger richting de verzenden-knop en hup, daar ging mijn mail naar al mijn volgers van de studietip-mails, waaronder heel wat spelfreaks en leerkrachten. Mij van geen ramp bewust knalde ik mijn laptop met een zelfvoldaan gevoel dicht. Voilà, opdracht volbracht.

Deze ochtend belde ik even met mijn echtgenoot. Hij is natuurlijk op de hoogte van mijn schrijfangsten en blijkt daar altijd heel voorzichtig mee om te springen. Het is een lieve schat. Met een klein stemmetje vertelde hij me dus dat er een klein tikfoutje in mijn mailing stond. Wel ook jammer genoeg in de titel. En toen werd het stil, heel, heel stil. Wat eigenlijk een mini, banaal foutje was, bleek voor mij een joekel, een yeti als het ware. Ik zakte echt door de grond. Ging die ellende nu echt nooit verdwijnen. Het kleinste kind kan toch een woord opzoeken en overtikken. Man, man, waar gaat de wereld heen.

Dus, toen ik even later met een lekker kommetje fruit weer achter de laptop zat, begon ik mij af te vragen of ik mezelf eigenlijk kon toelaten om fouten te maken. En, of ik het überhaupt eigenlijk wel zo ok zou vinden als mijn tieners (veel) fouten zouden maken. Mijn antwoord is ja, op beide vragen en ik werd er plotsklaps helemaal rustig van. Dat obstakel hebben we dan ook weer gehad. Ik kon er bijna om lachen, was ik dan echt zo’n freak soms?

Ook in de praktijk hier is het voor zowel ouders als tieners vaak moeilijk om het ok te vinden dat er fouten gemaakt worden. Fouten zien we hier heel vaak als ‘slechte punten’, ‘te laat beginnen’, ‘lui’, ‘gamen’, … ik kan blijven gaan. Het is pas na een aantal gesprekken dat we samen inzien dat het stappen voorwaarts kunnen zijn en dat wij, als ouders, ook fouten maken. En da’s ok. Want, zeg ik hen altijd, we zijn er ons bewust van en we proberen er iets aan te doen. Als ouder ben je ook niet cum laude afgestudeerd van de ‘top-ouder’-universiteit. Je probeert gewoon je best te doen, elke dag opnieuw.

Net zoals ik tegen mezelf zeg dat het zoeken van synoniemen en de juiste spelling eigenlijk alles is wat ik kan doen om ervoor te zorgen dat ik de volgende mail wel de woorden correct kan intikken. Want om het mezelf nu makkelijk te maken en enkel baby-woordjes te gebruiken, daar ben ik te trots voor. Ik leg mijn lat waar ik die wil leggen en het correct kunnen spellen van een woord als clou hoort daar gewoon bij.

Heb je ook vragen over fouten maken als ouders, of wil je hier graag even over sparren? Graag zelfs. Geef me gerust een seintje via mail of kijk even op de website voor meer info.

Groetjes en heel veel studieplezier (met de nodige fouten erin)

Helen

Share

2 comments

 • mannazvzw

  31/05/2021 at 15:12

  Wat leuk !! Ik zit net zo in elkaar. Draai vaak letters om en als schoolhoofd is er die verwachting dat ik zeker schrijven wel foutloos doe. Ha, mooi niet dus 🙂

  Reply

  • esthiabe

   15/06/2021 at 18:49

   ja, helemaal juist.

   Reply

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: