Blogs20/03/20180Je kind ondersteunen bij het leren

Gisteren kreeg ik weer de vraag van een bezorgde ouder. Hoe kan ik mijn zoon helpen bij het studeren. Ik doe echt alles voor hem. De puffende jongen die naast me zat is 13 en het gaat op school nu niet echt super. Op zowat alle vakken kelderen de punten en dat is niet wat ze thuis van hem gewoon zijn. Vorig jaar lukte het nog wel, nu ziet hij door het bos de bomen niet meer, laat staan een grassprietje.

Hoe ga je met zoiets om als ouder, je wilt je kind helpen om het huiswerk aan te kunnen, de stapel woordjes in hun hoofd te prenten. Ouders vragen op, gaan naast hun spruiten zitten, maken planningen, boeken bijlessen, onthouden wanneer zwemzakken, knutselspullen en sportschoenen mee naar school moeten. Ze geven handvat na handvat aan hun kinderen mee, allemaal uit pure goede wil, en toch, …..

Het is zeker en vast de taak van mama (en ook wel wat van papa) om te zagen en te klagen (een top kindercoach zei me eens ‘ben jij al lid van de klierende moederclub?’). Het is een opvoedende rol. Daarbij komt natuurlijk ook dat we onze kinderen met die handvaten langzaamaan moeten loslaten, ze ondersteunen om die planning zelf te maken, die woordjes zelf in hun hoofd te prenten en misschien flashkaartjes te maken om zichzelf te ondervragen. Laat hen zien dat het al zo vaak wel lukt en waar en van wie ze kunnen leren.

Dus mama’s en papa’s, zaag erop los, en geef hen ondertussen de tools om mee te experimenteren.

Ook zin om samen te overleggen en tips en tricks te ontvangen om ondersteunend te leren met je kinderen? Schrijf je in voor een van onze workshops, of bel me even voor meer inlichtingen over individuele trajecten.

Helen

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: