Blogs28/08/20200Hoe je puber helpen zonder de zaag te zijn?

De laatste dagen was het hier in huis alle hens aan dek. Het schooljaar komt eraan en dat is traditioneel een drukke periode. Nieuwe mappen, boeken kaften, ringetjes kleven, schoenen kopen, … kortom licht hectisch. Nu de pubers nog meekrijgen, want het is natuurlijk nog vakantie, zeker in hun hoofd.

Hier in de praktijk zie ik de laatste week heel wat nieuwe gezichten. Heerlijk om al die nieuwe pubers te leren kennen. Tieners die nog volop met hun hoofd in de zomersfeer zitten, met ouders die al heel wat verder denken dan september. Logisch, want dat is op zich ook wel wat onze taak, niet?

Nu weet ik dat er ouders zijn die direct ja!!! gaan antwoorden, anderen zeggen nee, laat ze het maar zelf doen. Voor mij als studiecoach ligt de waarheid eigenlijk ergens tussenin. Zoals altijd moet ik ook weer wat moeilijk doen en kies ik niet voor een ja of neen- antwoord. Wie me kent denkt nu, daar gaat ze weer.

Pubers willen heel graag alles zelf doen, ze hebben hun mening en die strookt niet altijd met die van jullie als ouder. Dat is perfect en het hoort ook zo te zijn. Ze groeien, en daar hebben ze zonder het te weten, wel je mening en steun bij nodig.

Hier thuis maak ik er een duo-taak van. Zij doen iets en ik doe iets en dat werkt prima. Geen frustraties bij mij en geen geluier bij hen. Win win denk ik dan. Dus hier worden boekentassen gemaakt, ringetjes gekleefd en alles moet klaar op een bepaald moment, dan kijk ik met hen samen als ze dat willen. De eerste twee jaren is het wat van moeten, tot ik er wat vertrouwen in heb en dan weet ik ook dat het ook echt ok is. Net zo met huiswerk, ik zit er niet naast, vragen kunnen, al antwoord ik, tot hun eigen frustratie meestal met een vraag terug. Laat ze denken, laat ze groeien, dat is mijn motto.

Hoe vertaal ik dat naar de praktijk? Want ja, dat zijn dan natuurlijk jullie pubers en die kan ik niet helemaal begeleiden tot aan de voordeur of tot binnen de schoolpoort. En toch weet ik dat ik dat doe. Want dat zeggen ze me zelf. Elk jaar opnieuw. Stap voor stap gaan we alles overlopen. Ik ben ook doodeerlijk tegen hen. Ik gebruik mijn eigen ervaring om met hen het belang van alle stappen te overlopen. En dat zijn soms hilarische momenten, want ik deel gewoon lief en leed met mijn klanten, en dat weten ze.

Neem nu orde. Ik ben zelf een chaoot. Mensen die mijn niet heel goed kennen denken, echt? Nee!! Jij hebt het voor elkaar en je bent zo ordelijk! Nope! Ik ben echt een chaoot en ook weer niet, want ik verplicht mezelf tot orde. Met wat trucjes en leuke tips, en die deel ik dus met hen. Ik vertel hen hoe je hersenen werken en dat het handig is om alles op orde te krijgen. Spaart je veel studietijd en die kun je dan weer gebruiken voor andere dingen, zoals, zetelhangen, sporten, snapchat, youtube of whatever J.

Dus, ja voor mij staat puberen helpen gelijk aan jezelf zijn als mens, als ouder. Zo zien ze wie jij bent en dat dat dus ook niet altijd perfect is. Vertel hen hoe jij het opgelost hebt, wat je fout hebt gedaan en hoe je het hebt opgelost. Veel effectiever dan te zeggen ‘doe het zus en zo’.

We zijn namelijk ook niet ineens zo perfect geworden als ouder, hihi. Deel dus even je eigen pad, je eigen weg met je puber. En ik besef dat dat niet altijd zo eenvoudig is, want ze luisteren niet, of ze hebben geen interesse voor je. Babystapjes helpen je vooruit. Wil je hier wat hulp bij, klop dan gewoon even bij me aan, dan neem ik het even van je over en pakken we het gewoon samen aan.

Geniet nog van de laatste vakantieweek en tot gauw.

Helen

Wil je ook graag de laatste tips en ideetjes van Esthia studiecoaching ontvangen? Geef dan even je mail door via volgende link.

Tijdens Corona-tijden zijn mijn kennismakingsgesprekken ook helemaal gratis.

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: