Blogs22/01/20200Hoe gaat jullie puber binnentaxiën in juni 2020?

Volg de gele lijn, zo moeilijk kan dat toch niet zijn voor een hoogopgeleide piloot? Of toch? Want, de piloot krijgt telkens hulp van een grondmedewerker die met plaatjes of tegenwoordig lampjes zwaait. Blijkbaar is dat volgen van die gele lijn op de grond helemaal zo simpel niet.

Meer over vliegtuigen weet ik jammer genoeg niet, wat ik wel zie is heel veel pubers die helemaal niet weten hoe ze die gele lijn moeten volgen, laat staan vinden of herkennen.

Wij als ouder zien die overduidelijk, maar die puber? Nee hoor, geen gele lijn om te volgen.

En daarom ging het waarschijnlijk bij heel veel pubers fout in het eerste trimester. Kerstrapporten die eigenlijk niet ok waren. Alles slijt zeggen we soms, jammer genoeg blijven die slechte cijfers wel gewoon staan en moeten die zwaar opgehaald worden, of toch tenminste niet verder zakken. Wij als ouder weten het heel vaak. Gewoon meer studeren, opletten, verbanden leggen,…. Kortom, volg die gele lijn.

En daar zit het hem dus vaak, zij zien die niet. Gaat het nu om geen interesse, mindere motivatie, of gewoon totaal geen idee, het doel blijft gelijk. Die punten moeten omhoog. Voor hen is het simpel, nu lukt het wel, ik kan het alleen. Vanaf Januari doen we beter, dan gaan we wel de gele lijn volgen, no problem mama. Dat lukt wel. Ze zeggen vaak wat wij willen horen, ze liegen niet hoor, ze geloven dit zelf ook.

Wat als,…. ja, wat als die gele lijn voor pubers nu eenmaal niet zo zichtbaar is, wat als ze wat hulp zouden kunnen gebruiken om die te zoeken en te volgen. Wat als,…. we hen dit kunnen aanleren?

Binnen Esthia Studiecoaching werk ik met pubers om ze die gele lijn te laten zien. Dat gaat van leren plannen tot het maken van overzichtelijke samenvattingen, zichzelf leren inschatten en verbanden zoeken. Eén van de meest handige tools om dit alles te ondersteunen is het maken van flashkaartjes. Maar wat zijn dat nu eigenlijk.

Mijn zus vond een mooie overlap met het vliegtuig en zijn gele lijn. We komen terug bij die grondmedewerker, een apron officer heet die persoon. Hij/zij heeft vlagjes, plaatjes vast waarmee ze het vliegtuig gaan binnentaxiën. Hij/zij weet waar het vliegtuig moet komen, de piloot ziet enkel de persoon. De apron officer ziet de achterkant van de plaatjes, die ziet de oplossing.

Flashkaartjes zijn dus kaartjes waarbij de vraag vooraan staat en de oplossing aan de achterkant. Eenvoudig genoeg denk je dan. Ja, moeilijk is het zeker niet, al hebben pubers bij het maken van zo’n kaartjes wel wat hulp nodig. Enkel een eenvoudige zin noteren kan voldoende zijn voor definities en termen, voor open vragen totaat niet. Werk je graag met tekeningen, schema’s of vergelijktabellen? Alles kan met flashkaartjes.

Wil je je puber ook graag laten kennismaken met de techniek van flashkaartjes, dan is een korte training een heel goed idee. In twee uur tijd maken ze met hun eigen materiaal al een hele reeks verschillende kaartjes. Een eerste stap richting gele lijn, en ineens ook een introductie tot een heel efficiënte manier van studeren.

Interesse? Binnen de praktijk worden af en toe introducties gegeven. Hierkun je de verschillende mogelijkheden vinden. Liever een intakegesprek om alle mogelijkheden even te bespreken? Dat kan natuurlijk ook.

Groetjes en veel studieplezier

Helen

Heb je na het lezen van deze blog vragen over leren efficiënt studeren? Geef dan gerust een seintje via de site of op 0498/979283 en vraag een kennismakingsgesprek aan.

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: