Blogs26/02/20200Heb jij ook zo’n idioot in je kajak ?

Wat heeft een idioot in een kajak te maken met uitstelgedrag?

Het lijkt een gekke vergelijking, kajakken en studeren. En toch, bij beiden gaan we voor een doel, we willen vooruit, de finish bereiken (en dan nog liefst zo snel mogelijk, of tenminste binnen de tijd). Daarnet in de praktijk had ik een echte kajakker, een sportman, die zijn doel wil bereiken en daar best wel hard voor wil trainen. Aan motivatie om tijdens de wintermaanden in een klein bootje te kruipen en uren op het ijskoude water door te brengen is er absoluut geen gebrek. Nu nog dezelfde klik bij het studiewerk.

Nu is studeren eigenlijk zoiets als kajakken met z’n tweetjes. Op beide plaatsen zit je zelf. Achteraan zit de versie van jezelf tijdens het schooljaar. Plan je op regelmatige basis je leerstof in en ga je die ook daadwerkelijk gaan instuderen dan ben je op een rustig tempo aan het peddelen. Doe je dat niet, dan zit je gewoon in de kajak, als een soort ballast. Je brengt daarenboven de kajak ook nog eens uit evenwicht door niet deel te nemen aan het werk. Zoals mijn student daarnet in de praktijk zei, “een eikel, of een echte idioot. Vreselijk om dat in je boot te hebben.” (Toen wist hij natuurlijk nog niet dat hij zijn eigen idioot was 🙂 )

De versie vooraan ben jij tijdens de examens of grotere toetsenperiodes. Je wilt je doel bereiken, want een doel heeft elke student, al is het maar gewoon ‘erdoor zijn’. Vooraan kun je nu op een rustig tempo gaan peddelen zoals het hoort, maar dan kom je er dus niet als je met een hoop ballast zit achteraan. Je zal je volledig moeten geven, totaal in overdrive gaan om nog maar kans te maken om de finish te bereiken. En zelfs dat is niet zeker.

Je hoort me al aankomen. Wat als? Wat als je tijdens het schooljaar rustig gaat peddelen, altijd evenveel, gewoon je leerstof bijhouden, geregeld delen instuderen, oefeningen maken? Zou die inspanning van de persoon vooraan tijdens de examens dan even fel en heftig moeten zijn? Natuurlijk niet. Het volledige schooljaar is eigenlijk een voorbereiding op de examenperiodes. Beide onderdelen zijn belangrijk, dus ook de beide versies van jezelf.

Nu is het natuurlijk niet zo eenvoudig om dit helemaal in je eentje te doen. Dat hoeft ook helemaal niet. Er zijn zo veel mogelijkheden om hulp te vragen en deze ook te krijgen. Leerkrachten, ouders,… staan altijd klaar om te helpen.

Leer jezelf goeie skills aan, zoals plannen, het maken van eenvoudige overzichten, flashkaartjes,… Al die dingen helpen enorm om achteraan rustig te kunnen blijven peddelen. Het maakt het vooraan ook stukken makkelijker, want je kan inspanningen doen met behulp van vooraf gestudeerde kennis.

Dus, ja, studeren en kajak hebben best wel wat gemeen.

Heb jij ook zo’n eikel of idioot achteraan in je kajak zitten? Doe er dan wat aan, de finish komt des te sneller in zicht.

Veel studieplezier.

Helen

Heb je na het lezen van deze blog vragen over leren efficiënt studeren? Geef dan gerust een seintje via de site of op 0498/979283 en vraag een kennismakingsgesprek aan.

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: