Blogs03/06/20210Examens: onrust in het hele gezin.

De laatste weken krijg ik heel veel aanmeldingen van bezorgde ouders. De examens kwamen in zicht en dan moet er iets gedaan worden. Eén mama blijft me bij als een soort baken, want zoals het bij hen in het gezin gaat, gaat het er bij velen aan toe. Misschien ook bij jou.

Ze vroeg me: ‘hoe kan ik mijn zoon helpen bij het studeren. Ik doe echt alles voor hem’. De puffende jongen die naast me zat is 13 en het gaat op school nu niet echt super. Op zowat alle vakken kelderen de punten en dat is niet wat ze thuis van hem gewoon zijn. Vorig jaar lukte het nog wel, nu ziet hij door het bos de bomen niet meer, laat staan een grassprietje.

Hoe ga jij met zoiets om als ouder, je wilt je kind helpen om het huiswerk aan te kunnen, de stapel woordjes in hun hoofd te prenten. Ouders vragen op, gaan naast hun spruiten zitten, maken planningen, boeken bijlessen, onthouden wanneer zwemzakken, knutselspullen en sportschoenen mee naar school moeten. Ze geven handvat na handvat aan hun kinderen mee, allemaal uit pure goede wil, en toch, …..

Voel je dat ook? Heb je als ouder, of misschien als leerkracht of begeleider het gevoel dat je het niet meer in de hand hebt? Dat gevoel van onmacht, terwijl je zo hard je best doet om al die touwtjes in handen te houden. Je merkt zelf dat het op zo’n momenten steevast een gevecht wordt en dat er woorden vallen, ook binnen de leerlingenbegeleiding. Waar stopt de hulp die je geeft? Hoe lang kun je duwen en trekken aan je tiener.

Het is zeker en vast de taak van mama (en natuurlijk ook van papa) om te zagen en te klagen (een top kindercoach zei me eens ‘ben jij al lid van de klierende moederclub?’). Het is een opvoedende rol. Daarbij komt natuurlijk ook dat we onze kinderen met die handvatten langzaamaan moeten loslaten, ze ondersteunen om die planning zelf te maken, die woordjes zelf in hun hoofd te prenten en misschien flashkaartjes te maken om zichzelf te ondervragen. Laat hen zien dat het al zo vaak wel lukt en waar en van wie ze kunnen leren.

Dus mama’s en papa’s, zaag erop los, en geef hen ondertussen de tools om mee te experimenteren, want die zijn belangrijk. Als je gaat overnemen en je eigen expertise gaat opleggen zit je vanaf oktober weer in hetzelfde schuitje.

Wil je graag dat je tiener volgend schooljaar wel zelf aan de slag kan? Neem dan even contact met me op, we plannen dan een gratis kennismakingsgesprek en kijken wat de mogelijkheden zijn.

Er zijn ook nog een aantal plaatsen vrij voor de turbo training in september. Uit ervaring weet ik dat die snel vol zitten. Inschrijven kan via deze link https://esthia.be/afspraakmaken/

Voor de professionals onder jullie die zich willen toeleggen om tiener op een efficiënte manier te laten studeren, en hen echt ondersteunend te begeleiden, bied ik op dinsdag 15 juni een gratis webinar aan. Inschrijven kan via deze link. https://app.webinargeek.com/admin/webinar/show/184101

Tot gauw

Helen

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: