Blogs18/05/20210Examens: da’s aanvallen op 4 flanken.

Op de gezichten van sommige cliënten op dit moment, kan ik de examenkoorts als het ware aflezen. Ook ouders staan in rep en roer om er volgende maand tegenaan te gaan. Het is precies oorlog zei een pientere dame uit het vierde middelbaar me gisteren. En wij zitten in de war room om de strategie te bedenken.

Ze heeft gelijk dacht ik. Het zijn geen echte Syrische toestanden natuurlijk, maar qua strategie-idee kun je wel de lijn doortrekken.

Als we ons voorbereiden op een examen of een veldslag kun je ervoor kiezen om de vijand (het examen dus) aan te vallen puur op intelligentie. Je gaat ervan uit dat je de leerstof wel zal kunnen door alles eens te lezen en door je eigen kennis uit de lessen. Prima, alleen kan die vijand zich wel verder gaan verspreiden en ervoor zorgen dat je met die intelligentie alleen, dus nergens komt, of toch ten minste maar een stukje van de vijand kan aanvallen. Lijkt me dus geen goede battle, en dus ook geen top examen.

Wat kun je dan nog meer doen?

Natuurlijk, de andere flanken ook gaan aanvallen, met andere tools. Je kan bijvoorbeeld aanvallen met methodiek. Dus zorgen dat je via verschillende methodes gaat studeren. Je maakt na het lezen van de leerstof samenvattingen, flashkaartjes of woordenlijsten. Je zorgt dat je alles begrijpt en vraagt uitleg of zoekt naar verschillende voorbeelden. Je maakt oefeningen en bekijkt instructiefilmpjes.

Zelfkennis neem ik ook als aanvalstactiek mee. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je je eigen situatie kan inschatten en weet hoe je moet reageren als je bijvoorbeeld even geen zin hebt. Geef je daaraan toe, of weet je van jezelf dat het een uitvlucht is. Ken je de leerstof echt, ben je sterk genoeg om jezelf te confronteren met extra vragen als uitdaging.

Om een goede veldslag te leveren heb je energie nodig. Slaap en goede voeding zijn dus echt essentieel om te slagen. We vergeten het vaak, maar het is oh zo belangrijk. Weet dat je ook in je slaap je leerstof gaat herhalen. Natuurlijk enkel en alleen als je goed slaapt. Dus, op tijd naar bed, geen schermen voor het slapen, elke dag een portie sport en gezonde tussendoortjes en maaltijden. Hou de troepen dus fit en gezond.

Strategie overzicht

Om alles in goede banen te leiden heb je ook een plan nodig. Bij velen blijkt dit ‘in hun hoofd’ te zitten. Nope, werkt echt niet. Plannen doe je visueel. Het is iets wat constant in beweging is en de veldslag als het ware zal leiden. Het handvat waar iedereen die deelnemer is van je veldslag (ouders, …) toegang toe heeft. Want een veldslag voer je samen uit. Op je planning staat dus welke methodiek je gaat gebruiken, welke zaken al goed gaan, wanneer je jezelf ontspanning gunt en wanneer je gaat slapen. Je plant dus alle zaken in die je helpen om te winnen.

Dus ja, examens zijn een beetje oorlog, een veldslag waarbij we naar het volgende level willen.

Kun je hier nog hulp bij gebruiken? Geef me gerust een seintje of download mijn e-book ‘tien tips voor een geslaagde examenperiode’

Veel studieplezier en heel veel succes

 

Helen

 

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: