Blogs23/10/20190Een planning maken? Ik word gek van onze pubers.

Wat een gesprek met een vriendin al niet kan veroorzaken. Gisteren liep ik door de winkel met mijn vriendin haar stem letterlijk in mijn oortjes. (Ze had nooit gedacht dat ze vandaag onderwerp zou worden van mijn blogje.) Tegenwoordig loop ik dus ook rond met oortjes in, want mijn nek ziet veel te veel af van het schuinwandelen met een telefoon tussen je kin en je schouder geplet. Kwestie van lekker te kunnen multi-tasken, maar dat is voer voor een ander verhaal.

Ik was dus boodschappen aan het doen toen mijn vriendin begon te gillen in de telefoon. “Die van ons is gewoon totaal niet in staat om een planning te maken!!!! Anna denkt dat ze er met een uurtje wiskunde wel komt. En Lucas, da’s nog iets anders, die plant uren en uren in maar doet die dan niet, want hij is ineens zijn voetbaltraining vergeten. Gek word ik ervan Helen, echt gek. Hoe doe jij dat toch?”

Nu weet iedereen dat het geven van raad aan een vriendin gevaarlijk terrein is en dat voor diegene die mij persoonlijk kennen, ik vaak nogal eerlijk uit de hoek kan komen. Dus, zei ik, ja….. alles hangt er natuurlijk vanaf hoe jullie samen die planning gemaakt hebben. En toen, ……. Was het stil aan de andere kant van de lijn.

Samen? Hoe bedoel je samen? Ze moeten toch zelf een planning maken? Jij die altijd zegt dat ik ze té veel help, en dat ik hun handje niet mag vasthouden. Nu zeg je ineens dat je dat samen moet doen. Ik zag door de telefoon haar hoofd letterlijk ontploffen. Je kent dat wel, zo van wit naar groen naar rood en dan uiteindelijk paars. Even een woordje over mijn vriendin om dit te kunnen volgen.

Lieve is een echt lieve vriendin, werkt superhard en geeft alles, en dan bedoel ik echt alles van zichzelf aan haar gezin. Hulp nodig, lekker eten, nieuw laptop, leuke kleren, knuffels en kusjes, werkelijk alles heeft ze over voor hen. Het lijkt niemand op te vallen dat ze naast een fantastische echtgenote en super mama ook nog eens iedereen naar alle activiteiten brengt, en …. heel hard bezig is met haar werk. Ze heeft een prachtige carrière en ik ben dan ook super trots op haar. Tot: het af en toe eens overkookt, want dan sta ik dus met haar in mijn oren in de winkel 🙂

Na het geraas, begon ons echt babbeltje. Over plannen, en hoe je dat het best kunt gaan doen.

Grappig eigenlijk dat bijna iedereen met dezelfde problemen bezig is. Examens geven stress en het maken van een planning is absoluut noodzakelijk. Voor het hele gezin, want of je nu wil of niet, examens beleef je samen. Maar hoe precies?

De beste tip die ik wil meegeven is om het vooral samen te doen. 4 leden in het gezin? 4 leden aan de tafel met hun agenda, laptop en wat nog meer. Het voordeel van die dingen even samen te doen is dat je direct ziet of er te veel of te weinig op staat. Je ziet ook meteen waar je puber zich gaat over- of onderschatten. Je gaat ook het ‘extra mooi’ maken van een planning vermijden (een sjabloon kan handig zijn hierbij). Zo zijn sommige dames uren bezig aan een prachtige planning waardoor ze tijd te kort komen voor andere dingen.

Dus ja, samen een planning maken loont echt.

Hoe het is afgelopen met mijn vriendin? Die avond zaten daar 4 gezinsleden rond de tafel met agenda’s en plansjablonen. De planning is gemaakt, of ze zich eraan zullen houden is natuurlijk nog een andere vraag. De indeling is alvast heel haalbaar en correct. Meer kan een ouder niet wensen toch?

Bij Esthia ontdek je nog heel wat gratis tips rond planning.

Veel planplezier

Groetjes

Helen

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: