Blogs14/11/20180Een agenda, waarom? We hebben toch Smartschool!

Ja, dat is zeker en vast zo. Toch zijn er weer heel wat pubers hier in de praktijk gestart met het aanleggen van een planningsagenda. Want dat is de eerste stap die vaak wordt overgeslagen. De gevolgen, zeker in de eerste en de tweede graad, zijn heel duidelijk zichtbaar. Ik merk veranderingen in agenda’s van scholen, goeie en minder goeie. Het plannen wordt wel aangeboden, maar hoe ga je er nu echt mee aan de slag en hoe haal je er je voordeel uit?

Waarom nu precies een planningsagenda naast je Smartschool?

Het heeft heel wat voordelen om je huiswerk over te nemen in een geschreven agenda systeem.

  1. Je bent bezig met wat je moet doen.

Door letterlijk te gaan overnemen wat er op smartschool staat weet je ineens wat je allemaal moet doen, ook een aantal dagen verder (want dat vergeten we meestal). Bij smartschool, en zeker via de app heb je zicht op de eerste stukken, verder scrol je meestal niet.

  1. Het complete plaatje

Door een eigen planningsagenda te gebruiken heb je een volledig overzicht. Geen ‘vergeten’ taken of toetsen meer, je ziet alles in één oogopslag.

Bij het plannen is het ook logisch om hobby’s en gezinsuitstapjes aan te vullen. Als je op dinsdagavond al piano en hockeytraining hebt dan weet je dat er maandag of in het weekend iets meer zal moeten gebeuren.

  1. Altijd bij de hand

Nu hoor ik je denken, Smartschool heb ik altijd bij de hand, het zit in mijn telefoon. Ja, helemaal juist, enkel moet je die app wel openen en naar het juiste menu onderdeel gaan, verder scrollen, of, je moet je computer openen, en dat kan bij sommigen nog wel eens eventjes duren. Je planningsagenda hangt (als je een Esthia planningsagenda hebt) gewoon aan je prikbord of in de keuken. Dus even langs wandelen en je ziet perfect wat er te doen is. Dat noem ik dan weer tijdswinst.

  1. Je leert echt plannen

Het woord zegt het al helemaal, planningsagenda. Hierbij ga je echt plannen, je gaat alle taken invullen voor die dag. Je kan ook heel eenvoudig een herhalingstoets gaan inplannen op verschillende momenten en de leerstof op die manier opdelen en in niveau’s indelen (bv. maandag voorbereiden en flashkaartjes maken, dinsdag vragen stellen in de les en flashkaartjes nog eens instuderen, donderdag herhalen). Hierdoor ga je de herhalingscyclus, zo belangrijk bij het grondig studeren in gang zetten.

Bij de Esthia planningsagenda gaan we hierbij nog een stapje verder. We gaan ook de leerstof voor elke les even kort herhalen via een handig systeem. Zo ben je onmiddellijk mee en is je leerwinst tijdens de les optimaal.

  1. Minder gevaren.

Als ik op smartschool ga (ja, ik heb ook tieners die het moeten gebruiken) dan ben ik er bijna 100% zeker van dat ik ook even vlug mijn mails en facebook check. Dus dan lijkt het mij heel normaal dat een puber dit ook gaat doen. Op de computer toch nog even dat YouTube filmpje bekijken of op mijn gsm eventjes snapchat openen. Alweer tijdswinst als dat allemaal niet hoeft.

De meeste tieners hebben moeite met ‘starten’. Ze zitten wat te draaien op hun stoel voor ze echt kunnen beginnen. Het gevaar om afleiding te zoeken in het openen van hun gsm voor Smartschool en dan af te dwalen is enorm.

  1. Je eigen werk

Een planningsagenda maak je met kleurtjes, eigen codes en in je eigen handschrift. Dit voelt veel spontaner en geeft een veel beter gevoel. Al merk je het zelf niet altijd, je hersenen wel hoor.

Dus ja, een planningsagenda heeft heel wat voordelen. Laat je smartschool dus een handige tool zijn om info te downloaden, je punten te bekijken, met leerkrachten in contact te komen, taken en toetsen te raadplegen en om correct en vlug te plannen in je eigen planningsagenda.

Elke week opnieuw leer ik pubers binnen mijn praktijk plannen aan de hand van de Esthia planningsagenda. Ook binnen het studie coachingsprogramma StudaX! komt dit aan bod. De resultaten spreken voor zich. Plannen geeft rust, voor zowel ouder als tiener. Dus ja, het kan.

 

Veel planplezier

 

Groetjes

Helen

Wil je graag meer informatie over ‘leren plannen’ of ons StudaX! programma? Vul even je gegevens hieronder in, dan contacteer ik u zo snel mogelijk. (trouwens spam hoef je van mij niet te verwachten)

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: