Blogs29/11/20210Die van wiskunde kan echt geen lesgeven!

De titel kan natuurlijk leerkrachten wiskunde een beetje in het harnas doen schieten, maar dat is allerminst mijn bedoeling. Het gaat om de commentaar die ik telkens krijg hier in de praktijk.

Soms kun je het als ouder zien als excuus, als ‘uitleg’ waarom een bepaalde toets niet goed ging. De cursus is gewoon een flop, die van chemie haat me, het is niet normaal hoeveel leerstof we krijgen, de toets was veel te moeilijk, ze vragen dingen die we niet gezien hebben, … Oh, ik kan nog wel even doorgaan. Aan de andere kant hoor ik ook tieners die de bal volledig in hun kamp leggen. Deze richting is veel te moeilijk, ik ben gewoon dom, ……

Over beiden is iets te zeggen en we voelen instinctief aan dat een gezonde mix van beiden veel minder extreem zou zijn.

Een topic voor iedereen

Dit gesprek voerde ik dit weekend met mijn schoonvader. Hij is neuroloog en gepassioneerd door hersenen. Hij begon tijdens een boswandeling een gesprek met mijn zoon over ‘die excuses’ zoals ik ze hierboven even benoemde. Hij vertelde dat hij al zijn hele leven enorm geboeid is door die mogelijkheid van interne of externe ‘locus of control’.

Locus of control

Wat bedoelen we daar nu precies mee? De locus of control is letterlijk de plaats van ons controlecentrum. Waar gaan we de controle laten inwerken? Waar zoeken we naar de oorzaak van gebeurtenissen rondom ons? Leggen we deze bij onszelf, of bij onze omgeving. Zo simpel is het als het ware. Toch heeft dit heel grote gevolgen. Ook voor ons als ouder of hulpverlener.

Een ware stijging

In de praktijk merk ik dat er bij de aanmelding een groter discrepantie te merken is tussen wat de ouders aangeven als ‘probleem’ en wat de tieners opmerken. Een paar jaar geleden was dit meestal een stuk duidelijker. Mama gaf bijvoorbeeld aan dat hij weinig studeerde, zoon gaf dan aan dat hij niet wist hoe te beginnen. Ze zaten eigenlijk wel op dezelfde lijn. Nu krijg ik veel meer aanvragen waarbij mama hetzelfde aangeeft, misschien iets extremer de bal in de kamp van luiheid legt, en de zoon die veel meer buiten zichzelf gaat kijken.

Je ziet het overal

Eigenlijk niet zo gek dat hij dat doet, want we gaan als mens, en natuurlijk als puber anderen nadoen. We modellen als het ware wat we zien. En laat die externe ‘locus of control’ nu net zijn wat we rondom ons de hele tijd horen en zien. Een pandemie gebeurt, mensen maken fouten en ja, soms is daar een schuldige, maar om nu te zeggen dat al ons verdriet of al onze tegenslagen vermeden hadden kunnen worden door die ene politicus, of dat ene wetsvoorstel? Je merkt ook dat dat eigenlijk niet klopt.

Wat kunnen we doen?

Dat is eigenlijk het belangrijkste, want we zitten er wel allemaal een beetje mee. Starten kun je altijd bij jezelf. Of je nu een professional in het onderwijsveld bent of mama van 2 stoere tieners. Start bij jezelf. Kijk hoe je zelf naar de dingen kijkt en hoe je in de nabijheid van tieners met tegenslagen omgaat. Leg je de verantwoordelijkheid buiten jezelf of niet?

Merk je bij de tieners om je heen werkelijk ook zo’n toename? Dan kun je hierop ingaan en met hen gewoon een babbeltje doen. Vraag hen wat ze anders hadden kunnen doen.

Ja, die van wiskunde kan geen lesgeven, maar wat had jij kunnen doen om toch een goeie toets te maken? Ja, de toets was niet goed en je hebt het gevoel dat je dom bent, hoe kunnen we samen hieraan werken? Waar ligt voor jou de grootste uitdaging? Zo kom je van die extreme inzichten tot een meer genuanceerd oordeel en vaak ook een goed uit te voeren oplossing.

Dagelijkse training

Het aanpassen van je ‘locus of control’ is geen gemakkelijke taak. Je bent er wel eventje mee bezig. Toch is het de moeite waard om hiermee aan de slag te gaan.

Wil je graag wat hulp? Boek dan even een kennismakingsgesprek of schrijf je in voor een oudertraining.

Bij Esthia train ik ook professionals om onder andere hier meer oog voor te hebben. Kijk gerust even in het aanbod trainingen. Tijdens het studiecoach traject gaan we hier uitgebreid mee aan de slag.

Groetjes

Helen

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: