Blogs09/10/20180De planningsagenda: over rood, groen, grijs en af en toe wat fluo.

‘Mijn zoon heeft volgens mij geen agenda meer’. Deze zin hoorde ik gisteren van een mama bij mij in de praktijk. De zoon zat wat op de achtergrond met zijn ogen te draaien, lichte glimlach op het gezicht. ‘Tuurlijk hebben wij dat mama, maar we hebben dat eigenlijk niet meer nodig, totale papierverspilling en niet goed voor onze ecologische afdruk’. Ik vond het persoonlijk goed gevonden, zijn verweer.

Na een kort betoog door zoonlief over de impact van het onderwijs op de papierberg, ging ik toch even met hem samenzitten. Kijken wat we nu allemaal kunnen doen met die agenda en waar hij zelf baat bij kan hebben, want daar gaat het hem tenslotte allemaal om. Als plannen voor je zoon of dochter een moeilijke is, dan kan een goed bijgehouden en duidelijke agendastructuur een oplossing bieden.

Elke school heeft een eigen agenda systeem. Omdat die nogal verschillen, is het best moeilijk om hier heel specifiek op in te gaan. Je kan plannen op allerlei manieren, op papier, een prikbord.  We gaan hier even overlopen wat we zoal met een agenda als planningsdocument kunnen doen.

In de praktijk heb ik samen met heel wat cliënten vorig jaar een voor hen duidelijke agenda opgesteld. Wilt u deze graag en wilt u hiermee leren werken? Dat kan, even contact opnemen en ik stuur u de agenda blaadjes per mail op.

Deze tips zijn vrij uitgebreid, je doet er natuurlijk mee wat je zelf wil. Gebruik de tips die voor je werken, de rest laat je dan gewoon voor wat het is.

Zelf opteer ik om alles in een planningsagenda op te nemen, zo krijg je ineens een heel realistisch en totaalbeeld van wat er allemaal op het programma staat.

 

  • In het weekoverzicht neem ik met de jongeren in de praktijk alle hobby’s en extra activiteiten mee in het schema. Dat vinden ze trouwens heel evident omdat die toch wel een heel groot deel van hun tijd innemen. Positief is hierbij ook dat ze merken dat er bv. op donderdagavond geen uur meer vrij is om eventueel te studeren voor vrijdag, dus woensdag moet er dan iets meer gedaan worden.
  • Werk met kleurencodes. Voor elk wat wils, maak er ook geen kleurboek van :). Zelf opteer ik steeds voor de codes GROEN/GEEL: TAKEN, ROOD: TOETSEN en GRIJS: MEENEMEN, deze kleuren gaan ook mee met de codes van het online platform Smartschool, dus da’s direct extra handig. Voor diegenen onder jullie die wat moeite hebben met kleur en ik denk dan specifiek aan mensen die kleurenblind zijn, probeer te werken met het omcirkelen of omkaderen van het vak op een zo duidelijk mogelijke manier, zo valt het ook voor jullie op wat er verwacht wordt en heb je een even goed overzicht.
  • Werk met een overzicht van alle vakken. Bij mijn eigen ‘esthia planningsagenda’ kun je zien dat bij elke dag de vakken voor de volgende dag aangegeven staan. (Die vul je zelf aan bij de kolom VAK) Hierbij ga je aanduiden welk vak je de volgende dag hebt, vakken als LO noteer je er niet in, daar heb je geen huiswerk voor. Ook al heb je geen specifiek huiswerk voor dat vak, je moet het toch ook zeker even bekijken. Herhalen van de leerstof en het voorbereiden van een les zorgen ervoor dat je de les zelf heel wat beter kan volgen en eventueel ook vragen kan stellen. Handig als je er binnenkort dan toch een toets over krijgt.
  • Noteer huiswerk voor grotere toetsen verschillende keren. In de esthia planningsagenda kun je hiervoor gebruik maken van de lettercode S of H, hierbij ga je de leerstof samenvatten en/of herhalen als voorbereiding voor een toets. Op deze manier staat dat vak meerdere keren in je agenda. Voor meer info over herhalen verwijs ik graag door naar de post over efficiënt studeren.
  • Voor wie vaak materiaal vergeet is het handig om bij het overzicht van je lessenrooster ook steeds de benodigdheden van die les erbij noteren. Bv. wiskunde – zakrekenmachine, latijn – extra woordenlijst, …

Het gebruik van een agenda vergt wel wat voorbereiding en gewoon worden. Het is een routine die je samen met je tiener best gaat inoefenen. Vaak is de zondagavond een goed moment om even rond de tafel te gaan zitten om de start van de week in te vullen in het weekoverzicht. Het aanvullen van de taken en de toetsen doe je natuurlijk gedurende de hele week.

Tip! Deze agenda kun je het best bijhouden op de plaats waar je vast gaat studeren, hang een aantal weken aan de muur op een prikbord of kleef het A3 blad in je eigen schoolagenda als die het juiste format heeft.

Ik wens jullie heel veel succes met deze tips en voor wie graag aan de slag gaat met de voorbeeldagenda en hierbij nog verdere instructies wil, geef gerust een seintje, dan help ik graag.

Wil je ook de ‘esthia planningsagende blaadjes’ gratis ontvangen via mail? Stuur even een mailtje of ga via het contactformulier. Er worden ook individuele plannings-trainingen en workshops gegeven in de praktijk.

Groetjes en veel studieplezier

Helen

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: