Blogs21/09/20200Aan alle pubermoeders: vandaag = de dag van het evenwicht.

Een mama kwam vorige week bij me langs met de vraag om haar zoon te coachen. Hij moest leren studeren, leren communiceren, leren inzien dat dat belangrijk is, ….. Hij had heel wat te leren. Klein, maar niet onbelangrijk detail hierbij was: de zoon zag dat helemaal anders. Hij vond alles prima lopen. No problem. Herkenbaar?

Als er geen duidelijk voordeel aan hangt is het voor een puber vaak helemaal niet de moeite. Dus ga hierover in gesprek. En neen, een betere job later, daarvoor gaan ze echt die extra uren niet studeren. Dat is nog veel te ver weg.

Als ouder wil je heel graag dat alles op rolletjes loopt. Dat je tiener het goed doet en je wil ze daar zoveel mogelijk mee helpen. Zelf heb ik dat ook hoor. Ik heb 3 tieners in het middelbaar en zou soms zo graag hun toets maken zodat dat gemiddelde op het rapport wat omhoog kan en ze weer wat ademruimte hebben. Gewoon even de teugels in handen nemen en zorgen dat de hele kar weer op de rails staat. Ik besef ten volle dat dat niet kan. Zo gek hoeft het niet te worden. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik mijn kinderen gewoon op hun bek laat gaan. Toch is dat evenwicht tussen loslaten en vasthouden totaal niet eenvoudig.

Vandaag is het 21 september. Het moment waarbij we richting herfst gaan. Het moment waarbij het even lang licht als donker is. Een speciale dag, want dit komt namelijk maar 2 keer per jaar voor. Een leuk weetje hé. Zo leert een mens tijdens een blogje ook weer wat. Ik roep vandaag dus uit tot ‘De dag van het evenwicht’. Vandaag ga ik bij mezelf even stilstaan hoe het staat met mijn loslaat-technieken. Hoe wil ik als ouder omgaan met wat mijn kids nodig hebben. Hoe hard wil ik ze op die rails, en eigenlijk, als ik echt eerlijk ben, zijn het wel hun rails? Of zijn het de mijne, maar dat is voer voor een volgend blogje.

Evenwicht is voor mij als moeder belangrijk. Toch mag het belang van evenwicht voor onze pubers ook niet verwaarloosd worden. Ze hebben nood aan vrijheid en grenzen, knuffels en het vingertjes in de lucht, aan bankhangen en bureau zitten, alles mooi in evenwicht.

Autonomie van onze tieners is ook steeds het eerste punt dat ik bespreek met ouders en tieners in de praktijk. Vandaar ook dat ik met de hele fijne jongeman van hierboven in de tekst een topgesprek heb gehad. Hij wou heel graag de dingen zelf proberen, zelf beslissen hoe hij aan de slag gaat met zijn schoolwerk. Laat dat nu net zijn wat ik zo graag doe. Jongeren handvatten en structuren geven om zelfstandig en efficiënt aan de slag te gaan. Hoe ze het verder aanvullen is helemaal aan henzelf. Dus, ja, we gaan samen aan de slag, en dat traject wordt zeker een succes, want hij heeft er zin in.

Over autonomie en het belang ervan kan ik nog wel een aantal blogs schrijven. Mijn tips en tricks gaan er deze week trouwens ook over. Wil je die graag wekelijks in je mailbox? Schrijf je dan even in via de site.

Kun je wel wat hulp gebruiken thuis met je tiener? Neem dan even een kijkje op de site of boek een gratis kennismakingsgesprek.

Ik geef ook regelmatig gratis webinars waar ik tips en tricks deel. Wil je erbij zijn de volgende keer, dan kan dat. Inschrijven kan via deze link.

Nog veel studieplezier

 

Helen

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: