Audio Post26/10/202105 tips om je tiener efficiënter te laten studeren.

Het schooljaar is al even aan de gang, ook mijn studenten zijn weer volop in de boeken gevlogen. Het lijkt romantisch, maar we weten allemaal dat er een hoop stress en heel wat bloed, zweet en tranen bij komt kijken. Vaak vragen mama’s mij wat nu eigenlijk de ultieme studeertip is voor hun kroost. Ik weet er niet één, maar wel een heleboel. Graag deel ik de voor mij belangrijkste.

De les is eigenlijk de basis van alles (ook de saaie).

Als Corona ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat we eigenlijk best wel graag naar school en naar de les gaan. De meesten onder ons hebben die les en die sturing of extra info ook echt hard nodig om tot leren te komen. Dat grappig voorbeeld of net die ene zin die blijkbaar heel belangrijk is komt live meestal een stuk beter over dan online. Dus is mijn eerste tip dan ook van altijd aandachtig mee te werken tijdens de les. Wees enthousiast, antwoord op de vragen en stel er ook als je niet helemaal mee bent.

Wat als mijn zoon of dochter nu helemaal geen interesse heeft tijdens de les? We krijgen als ouder steeds de opmerking dat ze er maar wat apathisch en ongeïnteresseerd bij zitten. Op zo’n moment probeer ik in de praktijk in te spelen op de tijd die je wint met het opletten. Ze zitten dat uur toch in de les, waarom dan niet gewoon lekker meedoen. Weet dat het je een heleboel tijd thuis bespaart. Want je hoeft veel minder te herhalen, je weet vaak al hoofd- en bijzaken te onderscheiden en je kan voor de meeste vakken ook direct aan de oefeningen beginnen. Volgens mij is dat toch een win?

Kapstokken in je hersenen zorgen voor extra leerwinst.

Een Nederlandse leercoach vertelde me jaren geleden over kapstokken in je hoofd. Ik vond het een beetje gek klinken (laat ons zeggen dat ik het op het Nederlands-zijn stak ) . Maar, toen ze verder ging met haar uitleg snapte ik ineens wat ze bedoelde.

Kapstokken zijn stukken kennis die al goed vast geworteld zitten in onze hersenen. Het zijn als het ware kennisblokken waar we altijd op kunnen rekenen. Die kapstokken zorgen ervoor dat we op een hele makkelijke manier kennis kunnen bijhangen in ons hoofd. Hoe doen we dat nu praktisch. Even een voorbeeld. We willen bijvoorbeeld info opslaan over het reliëf. Hier hebben we zeker al info over in onze hersenen. Elk jaar leer je er wel iets over en ook door op vakantie te gaan hebben we al visuele beelden. Dus als je gaat leren over de Alpen, maar ook over de platentektoniek, dan is het wel handig om even na te denken wat er al voor info in je hoofd is opgeslagen. Haal die even voor ogen en plak simpelweg de nieuwe info hierbij. Op die manier wordt alles gewoon veel eenvoudiger onthouden.

Dit geeft ook direct weer waarom het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je elk jaar goed studeert. Als je sommige onderdelen niet goed verwerkt, dan zal het het volgende jaar bijvoorbeeld een heel stuk moelijker zijn om de nieuwe leerstof bij je kapstok te hangen. De vorige leerstof hangt er namelijk niet aan, die had je onvoldoende gestudeerd dus blijft die niet hangen.

Bewaar het overzicht.

Elke startsessie merk ik dezelfde dingen op. Ofwel maken ze totaal geen samenvattingen, ofwel worden er ellenlange samenvattingen gemaakt met prachtige kleuren en volzinnen. Bij beiden is er eigenlijk weinig leerwinst (al ga ik de meestal dames hier zeker een pluim geven voor de mooie inspanningen).

Bij het samenvatten, zeker bij de huidige soort werkboeken, is het handig om een overzicht te creëren. Vaak zien ze niet waar te beginnen en weten ze ook niet echt hoe de verschillende onderdelen met elkaar verbonden moeten worden. Laat dat weergeven van overzicht nu net zijn wat er van onze kinderen wordt verwacht naarmate ze verder evolueren in het middelbaar en hoger onderwijs. Zorg dus dat ze zien wat er allemaal in een hoofdstuk voorkomt, wat zijn de onderdelen, wat moet je in je hoofd drammen en wat zijn de linken die er gelegd moeten worden.

Kleur gebruiken werkt, als het functioneel is.

Als kids onderlijnen en beginnen hoofd- en bijzaken te fluoresceren zijn we meestal heel tevreden als ouder. Het geeft ons het gevoel dat de kids actief aan het studeren zijn. Dat fluoresceren op zich is natuurlijk dik oké, ware het niet dat kleuren soms te pas en te onpas worden gebruikt. Ik zie in agenda’s toetsen biologie in het paars, een toets van aardrijkskunde in het groen, en nog een heleboel andere kleurtjes, waardoor de agenda verandert in een kleurboek. Als er een boodschap zit achter die kleuren, dan vind ik het eigenlijk nog wel prima. Jammer genoeg is dat vaak niet het geval.

Om baat te hebben bij het gebruik van kleur is het handig dat ze ook een betekenis hebben.

Bijvoorbeeld: namen van bekende personen geef ik altijd een groen kleurtje. Fluoresceren in mijn cursus doe ik met geel en de kernwoorden uit een titel bijvoorbeeld oranje. Op die manier krijgen de kleuren een betekenis. Hetzelfde kunnen je kids doen in hun samenvattingen. Het brengt rust op hun blad en in hun hoofd, wat zorgt dat alles gewoon sneller blijft hangen. Trouwens fluoresceren met paars of donkere kleuren is niet echt zo top. Je ziet heel vaak de tekst gewoon niet meer. Afblijven dus.

Rust moet ook echt rust zijn,

Wat doen we als we pauze nemen?

Jep, we graaien direct naar onze GSM en checken gauw ons Facebook en Instagram account. Snel ook nog even scrollen door onze Whatsapp-groepen. Ook onze pubers nemen pauze met hun digitaal materiaal. Geen strak plan vind ik. Het is moeilijker om opnieuw te starten met studeren als ze pauze nemen met hun GSM of laptop. Dat is al één reden om het niet te doen. De tweede reden is dat de hersenen ook even willen ontspannen, en dat doen ze niet op deze manier. Meestal krijg ik hier de reactie dat het leuk is en dat ze dan eens aan andere dingen denken. Helemaal waar! Toch gaat het studeren na dit soort pauzes niet makkelijker of sneller. Jammer toch? Wat kunnen de kids op zo’n momenten beter wel doen? Een wandelingetje maken, even helpen beneden bij het koken, een huisdier aaien (werkt super relax), ….

Wedden dat het studeren een stuk makkelijker en sneller gaat hierna?

Zo, met deze tips zou het studeren echt al een stuk efficiënter en makkelijker moeten gaan. Heb je nog vragen of wil je graag wat hulp voor je tiener bij het aanleren van deze skills? Geef me dan gerust een seintje of volg de trainingsworkshop voor ouders met nog meer tips & tricks.

Absolute aanrader in November zijn de oudertrainingen. Op die manier leer je heel snel nog meer tips en tricks.

Inschrijven kan via deze link.

Veel studeerplezier

Helen

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: