Blogs18/04/2018010 tips: beter studeren met flashkaartjes

Studeren kun je op heel wat verschillende manieren. Tijdens de individuele sessies en de ‘ik leer leren’ training ontdekken heel wat tieners hun eigen leerstijl en wat nu echt bij hen past. Soms is dat het gebruik van flashkaartjes. Maar wat zijn dat nu eigenlijk en hoe kun je ze het best gebruiken?

Flashkaartjes zijn kleine kaartjes (kijk maar eens op flashcardsbestellen.nl of zelf te maken) waar je op de ene zijde een woord of vraag gaat noteren. Op de andere zijde staat dan het antwoord, onder de vorm van een definitie, een schema of een vertaling. Denk maar aan de kaartjes die kinderen in de lagere school gebruiken om de tafels goed te leren. Door het steeds opnieuw bekijken van de kaartjes, prent je de leerstof heel goed in.

Het gebruik van flashkaartjes op zich is heel nuttig. Toch geef ik hieronder nog enkele tips om alles nog een niveau hoger te tillen.

  1. Schrijf je flashkaartjes zelf (niet typen), op die manier maken je hersenen al heel wat brugjes en ben je als het ware al aan het studeren.
  2. Maak de leerstof visueel door figuren op te nemen, schema’s, prentjes of tekeningen blijft de leerstof beter hangen.
  3. Zoek in je leerwerkboek of cursus naar de leerplandoelstellingen of ‘wat moet je kennen’ aan het begin of einde van elk hoofdstuk. Deze kun je vertalen in een vraag, perfect voor je kaartje.
  4. Bundel al je kaartjes (aan een ring of met een rekkertje), zo kun je er geen kwijtspelen.
  5. Neem voor elke definitie, vraag of woord een nieuwe kaart om optimaal te onthouden.
  6. Werk de volledige leerstof uit op flashkaarten. Op die manier kun je het studeren aanvangen met enkel de kaartjes. Deze vervangen dan een samenvatting.
  7. Werk met kernwoorden voor algemene vragen. Werk met volzinnen voor definities en termen.
  8. Werk met stapeltjes. Ken je een kaartje, leg het dan op een apart stapeltje, die hoef je maar om de 2 dagen te herhalen, ken je ze niet, herhaal die kaartjes dan elke dag. Of als het echt dringend is, om het uur, of om de twee uren.
  9. Gebruik kleurtjes om thema’s, belangrijkheid of type vraag te accentueren.
  10. Gebruik geen mini of maxi kaartjes, uit ervaring bij mij in de praktijk is gebleken dat een formaat van ongeveer 8 cm op 12 cm ideaal is.

Zo, toetsen en examens zullen voor u geen geheimen meer kennen. Voor meer tips and tricks kun je altijd terecht bij mij op de praktijk. Meer info? Dat kan, via 0498/979283 of via de site www.esthia.be

Helen

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: