Blogs21/08/201801 september, here we come!

Het schooljaar komt er weer aan. Hier in de praktijk beginnen de tweede zitters aan de examens en komen de eerste telefoons binnen voor de StudaX! en Ikleerleren trainingen en alle vragen over hoe nu het beste starten. 1 september ligt vol heerlijke schoolspullen op de loer. Voor mij is dit altijd een fantastisch moment. Alles ruikt zo nieuw.

Als kind had ik het al voor schoolspulletjes, ik kocht dan ook alles wat nieuw was. Resultaat, heel wat extra materiaal waar ik eigenlijk nooit iets mee deed. Als ouder sta je (samen met je tiener) elk jaar voor heel wat keuzemogelijkheden.

Hoe pak je dit nu het beste aan zonder een overvloed aan overbodige spullen in je winkelkar te laden?

Hieronder enkele tips.

Over pennen, stiftjes, marker, ….

Ken uw tiener is hier de beste slogan. Iedereen studeert anders en heeft dus andere noden. Mijn dochter die heeft het bijvoorbeeld voor de nieuwe rage van pastel fluostiften. Mooi, en voor mij ook helemaal ok, want ik zie dat ze die ook gebruikt. Mijn jongens  daarentegen gebruiken enkel geel. Bij het begin van het schooljaar koop ik voor elke tiener hier in huis (en dat zijn er 3!) een pakje fluo’s die ze zelf kiezen, niet meer maar ook niet minder. Die liggen in hun bureau en zijn voor hen afzonderlijk. Stiften, kleurpotloden zijn gemeenschappelijk en nemen ze mee als ze die nodig hebben.

Een vierkleurenbalpen is heel handig om hun planningsagenda in te vullen (zie volgende blog) en dus noodzakelijk. Daarnaast een vulpen met de nodige vullingen of een goeie balpen, inktenwisser of Tip-ex, een latje een schrijfpotlooden een goeie gom (niets akeliger dan een gom die je hele blad in vlekken trekt). Stop dit alles in een niet te grote pennenzak en ze zijn klaar voor actie.

Eventueel extra materiaal die de school aangeeft (lange lat, geodriehoek, passer, lijm, schaar, ….) kun je bewaren in een apart zakje.

Over kleuren, vakken, mappen en kaften.

Er bestaan zo ontzettend veel mappen, soorten kaftpapier dat je er als ouder gewoon in verdrinkt. Voor de middelbare scholier zeg ik altijd. Voer per hoofdvak een kleur (of kleurencode) in. Wiskunde bv. blauw, frans rood, Nederlands geel, enz… Sommige leerkrachten geven zelf de kleurcode op, wat het natuurlijk nog een stuk makkelijker maakt.

Laat je niet afschrikken door de kleuren van de boeken of werkboeken. Een kaft maakt veel goed en werkboeken moeten ze toch meestal per hoofdstuk meenemen in een map.

Door het invoeren van dit kleurensysteem weet je zoon of dochter onmiddellijk welk vak ze moeten nemen. Zowel de map, het handboek en eventueel notaschriften. Gebruik dunne mapjes, liefst flexibel, zo beperk je het gewicht van de boekentas.

TIP! Om niet onnodig veel rollen kaftpapier te kopen per vak, gebruik ik gewoon gekleurd papier waarmee ik de rug van het boek kaft. De rest is gewoon wit papier (achterkant van de overgebleven kerstverpakking). De kids kiezen dan hun favoriete foto en kleven die op de rest van de kaft. Overkleven met transparante folie en het boek is extra stevig gekaft en het juiste kleur blijft zichtbaar op de rug.

Alles samen in 1 kaft zie ik ook heel vaak. Dit lukt enkel en alleen als er elke avond consequent goed nagedacht wordt over welke vakken er komen en wat er allemaal meegenomen dient te worden. Een gave waar weinig eerste en tweede jaars in het middelbaar over beschikken.

TIP! Fleur je mappen en kaften op met eigen prenten. Altijd leuk om je favoriete voetballer of artiest op de cover te hebben, zo zit je direct in de juiste stemming voor de les. Kleef de prent op je map of boek en werk af met verstevigende doorzichtige kleeffolie. Supercool en persoonlijk. En geef je saaiste vak alvast de gekste foto, zo zal dat uur wat sneller voorbij gaan.

Handig om te hebben is een planmap. Een planmap is een gewoon mapje waar papieren, taken, toetsen in meegenomen kunnen worden zodat het geen rotzooi wordt in de boekentas. Een gewoon kartonnen mapje volstaat zeker (misschien handig om de hoeken te verstevigen zodat het wat langer meegaat).

Over Dé Agenda

Niet elke school heeft een duidelijk agenda systeem. Zorg ervoor dat de schoolagenda heel duidelijk zichtbaar is in hun locker of boekentas en te vinden op een rommelige bureau. Een felle kleur of een andere soort kaft doet wonderen in een overvolle rugzak. Ook al is de agenda op school niet meer zo prominent aanwezig als vroeger, toch is dit het belangrijkste planningsinstrument.

TIP! Indien uw zoon of dochter geen agenda van de school heeft, zorg er dan voor dat ze beschikken over een duidelijke planningsagenda of gebruik eventueel de weekplanblaadjes die u binnenkort kan downloaden bij de volgende blog.

Laat de 1 september pret dus alvast beginnen en haal de nodige spullen in huis.

Meer interesse? Hoe we de agenda zo efficiënt mogelijk gaan gebruiken kunt u lezen in een volgende blog, dus volg zeker de Esthia facebookpagina om niets te missen.

Share

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: